Vreme SLAVA

SAČUVAJTE KOLAČIĆIMA SVEŽINU: Jednostavnim koracima učinićete da vaše omiljene poslastice ne otvrdnu i ne osuše se

Ukoliko želite da sitni slavski kolači zadrže svežinu i par dana nakon slavalja, isprobajte ovaj trik

Objavljeno: 24.12.2022. 15:07h
Autor:
Sitni kolači, Foto: Shutterstock

Poslednja stvar koju želite da se dogodi je da nakon što uložite vreme i trud u pravljenje kolačića odete u kuhinju i otkrijete da su se brzo stvrdnuli, potpuno osušili.

Srećom, katastrofu u najavi možete da sprečite sa samo nekoliko jednostavnih koraka.

Sledite uputstva Stila i sladićete se njima kao da ste ih tek napravili!

Pre svega, kada ispečete kolačiće i izvadite ih iz rerne, obavezno im dajte dovoljno vremena da se ohlade u onome u čemu su se pekli pre nego što ih prebacite na rešetku za hlađenje kako bi se potpuno ohladili.

foto: Shutterstock

Tek tada možete da ih spremite. Ako ih ne pustite da se potpuno ohlade, toplota koja zrači iz kolačića će stvoriti kondenzaciju u posudi u kojoj se nalaze, što će s vremenom uništiti njihovu teksturu, pa nećete poželeti da ih iznesete na trpezu.

Kada se kolačići potpuno ohlade, prebacite ih u prigodnu posudu koja se hermetički zatvara, kako bi sprečili ulazak spoljašnjeg vazduha i vlage (hrskavi kolačići ne podnose vlagu).

Ako se ipak dogodi da poklopac dobro ne leže na kutiju, uđe malo vazduha i kolačići otvrdnu, ne bi bilo loše da ih prebacite u kesu i na njih stavite komad hleba. Namirnica koju svi imamo ukući učiniće da smekšaju! Može da pomogne i komad jabuke.

Ako su sitni kolači preliveni glazurom, obavezno stavite papir za pečenje između njih da se ne bi zalepili. Inače, suve sitne kolače i one koji su kremasti, ili sa glazurom, nikada ne treba zajedno da stavljate – napravićete lom!

Na sobnoj temperaturi tako obezbeđeni i čuvani će ostati sveži pet dana. U zamrzivaču možete duže da ih čuvate, tri-četiri meseca (čupavci, mafini...), neke i šeste meseci (vanilice, žerbo kocke, mimoza kocke, čoko keksiće...) u kesi za zanrzavanje ili u kutiji, takođe sa hermetičkim poklopcem, koja trpi nisku temperaturu.

Ako su vaši kolačići napravljeni s lisnatim testom, trebalo bi prvo da ih stavite na bar 30 minuta u frižider kako bi se postepeno ohladili. Preskočite li ovaj veoma značajan korak, lako može da se dogodi da popucaju, ili se raspadnu kad poželite da ih izvadite iz zamrzivača.

foto: Shutterstock

Inače, postupak odleđivanja sitnih slavskih i prazničnih kolača ako ste sledili jednostavne korake koje vam Stil predlaže, više je nego jednostavan: kad ih izvadite iz zamrzivača, ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi do sat vremena – biće spremni za jelo.

Izgledaće fantastično i imaće božanstven ukus – kao da ste ih tek napravili!

Savet plus: Ako kupujete ili dobijete kolačiće na poklon, sledite ista uputstva.