"KATOLIČKA CRKVA JE PRODALA MOJE DETE": Ova žena je 50 godina tragala za sinom, a kad ga je našla doživela je pravi ŠOK

Filomena Li je ćutala punih 50 godina, a onda je odlučila da progovori o tome kako je katolička crkva prodala njeno dete

Objavljeno: 25.11.2022. 07:00h
Autor:
Filomena Li, Foto: Paul Morigi / Getty images / Profimedia

Iako postoji nekoliko primera čudnog i krajnje nehrišćanskog ponašanja katoličke crkve, većina se ne može dokazati. Ali jedan slučaj sedamdeset godina bode oči javnosti, toliko da se i sam papa pokušao iskupiti za ovo strašno nedelo.

Reč je o slučaju Filomene Li i njenog sina Entonija koji je (pro)dat porodici na usvajanje pored žive i zdrave majke koja za to nije znala.

U vreme pisanja ovog članka Filomena Li ima 89 godina i živi u Irskoj, ali ni dan danas ne može da zaboravi svog voljenog sina Entonija kojeg je katolička crkva prodala.

Ali da pođemo od početka:

Filomena je imala samo 18 godina kada je bila dva meseca trudna. Njeni roditelji nisu mogli da podnesu sramotu zbog ćerkine trudnoće pa je šalju u "posebnu" crkvu za samohrane majke u Irskoj. Bez ikakve podrške porodice i partnera Filomena je bila primorana da živi u toj crkvi i poštuje njena pravila. Ali nije bila ni svesna sumnjivog posla koji se događa iza zatvorenih vrata ovog samostana.

foto: Shutterstock

Kada je Entoni napunio 3 godine dete su posećivale razne porodice u želji da ga usvoje dok za to Filomena nije ni znala. Časne sestre su dobile bogatu "donaciju" od jedne porodice koja je htela da usvoji dete.

Filomena ja kasnije ispričala kako ju je jedna časna sestra bukvalno naterala da potpiše papire za usvajanje. Ona je tada bila veoma mlada i uplašena i nije imala nikog na svetu ko bi stao na njenu stranu.

foto: AGF s.r.l. / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pedeset godina nakon ovog strašnog događaja Filomena nikome ništa nije pričala od sramote što je svoje dete dala, ali i zbog straha od katoličke crkve.

Kada je napustila crkvu udala se i rodila ćerku Džejn kojoj je ispričala šta se dogodilo sa Entonijem. Kada je odrasla, Džejn je počela da traži brata.

Časne sestre koje su radile u crkvi negirale su da su bilo koje dete dale na usvajanje. Ali Džejn otkriva da su mnoga druga deca doživela sudbinu njenog brata Entonija.

Na kraju Džejn uspeva da uđe u trag Entoniju, ali prekasno.

Usvojiteljska porodica mu je dala novo ime - Majkl Hes, a on je postao uspešan advokat. Međutim, 1995. godine Entoni je preminuo od posedica side, a njegov pepeo je sahranjen u crkvi u kojoj je živeo sa Filomenom - po njegovoj želji. Tada je njegova majka saznala da je on nikad nije zaboravio i da se sećao života u toj crkvi.

Uprkos svim događajima Filomena nikad nije izgubila veru, znala je da ovaj slučaj nije Božije delo, već nedelo časnih sestara koje su radile ove strašne stvari zbog novca.

2014. godine Filomenu je pozvao Papa Franja u Vatikan. Cilj je bio da se od napaćene žene zatraži oproštaj zbog traume koju je doživela zbog Katoličke crkve.