JELENA ĐOKOVIĆ UKRALA SVE POGLEDE NA NOLETOVOM MEČU: Detalj na ruci nikome nije promakao, a ima posebnu simboliku

Jelena je bodrila Novaka na mastersu u Torinu, a mnogima je za oko zapao detalj na njenoj levoj ruci

Objavljeno: 15.11.2022. 12:46h 12:59h
Autor:
Jelena Đoković nosi narukvicu sa posebnom simbolikom, Foto: Profimedia

Juče je na Završnom mastersu u Torinu Novak Đoković pobedio Srefanosa Cicipaca, a sa tribina ga je kao i obično bodrila supruga Jelena.

Njen staljnig i ovaj put nije mogao da prođe nezapaženo, a Jelena se za ovu priliku odlučila za elegantnu kombinaciju. Klasičnu belu rolku ukombinovala je sa pink pantalonama na falte, a mnogima je za oko zapao jedan detalj.

Dok je Jelena navijala i aplaudirala suprugu, svi su primetili da na levoj ruci uz sat nosi i crveni končić vezan oko ruke.

Svi smo se nekada susreli s običajem vezivanja crvenog končića oko detetovog zgloba. Ovo najčešće rade bake, a to sa sobom nosi važnu simboliku.

Smatra se, zapravo, da crveni konac štiti decu od "zlih očiju i odvraća lošu sreću". On se pravi od tanke vunice, a nosi se na levoj ruci, a u Srbiji je tradicionalno verovanje da je končić štiti dete od uroka.

Interesantno je da se ovo verovanje ne vezuje samo za naše narode, već ga možemo pronaći i kod Jevreja, Budista, Hindusa. Svi su pronalazili neku vrstu zaštite od zla.

Veruje se da crveni konac štiti dete od uroka foto: Shutterstock

Ovaj končić se nekada pre pravio od vune i njegova moć isceljenja se i sastojala baš u tom materijalu.

Boja nije bila važna. Smatralo se da komad vune na bolnom mestu može ublažiti neprijatnost, poput bolova u leđima, zubobolje, glavobolje.

Nekada je bio običaj da se prevremeno rođene bebe stave u vunu, koja bi imitirala maminu utrobu.

Mnoge slavne ličnosti takođe nose crveni konac oko ruke, a među njima su Dejvid i Viktorija Bekam, Madona, Demi Mur, Ešton Kučer, Britni Spirs, Rijana...

Danas se prodaju čak i u zlatarama, a sve češće se kombinuju sa najrazličitijim privescima od srebra ili zlata.

Crveni konac oko ruke nose mnoge poznate ličnosti foto: Shutterstock