URMAŠICE - STARI RECEPT NAŠIH NANA: Omiljeni kolač iz doba Jugoslavije koji se obavezno spremao subotom
Zamislite samo: tople urmašice, domaća kafa i priča sa omiljenom komšinicom. E, to je vikend o kojem se sanja
Autor:
Potrebno je:
- 1 žumance
- 180-200 gr brašna
- 120 gr. maslaca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika pavlake
- na vrh noža sode bikarbone
za sirup:
- 700 gr. šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 ceo limun
500 ml. vode
Priprema: Umutiti maslac sa žumancetom, šećerom i pavlakom pa dodati oko 200 gr brašna, zatim testo dobro izraditi rukom, pa ga ostaviti na hladnom oko pola sata. Testo premesiti i vaditi loptice oko 20 gr. veličine, pritisnuti na rende (oštar deo). U sredinu stavite pola jezgre oraha savite i spojte ivice. Okrenute ga i redjajte u podmazan pleh. Peći oko 25 min da lepo porumene.
U šerpu sipati šečer dodati 500 ml. vode pa kuvati da se dobije lep gust sirup, dodati na krugove limun i na kraju vanilin šečer.
Pečene urmašice preliti vrućim sirupom. Posle pola sata ih okrenuti na drugu stranu da lepo upiju.