PREDLOG JELOVNIKA ZA MITROVDAN: Najlepši i provereni recepti za predjelo, glavno jelo i desert

Sutra, 8. novembra proslavljamo Mitorvdan, a za tu priliku predlažemo da spremite slavski meni po ovim receptima

Objavljeno: 07.11.2022. 12:18h
Autor:
Slavska trpeza za Mitrovdan, Foto: Shutterstock

Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava i spada u nepokretne praznike, tj. uvek se prazuje 8. novembra. Ove godine, pošto pada u utorak, za Mitrovdan se sprema mrsna trpeza.

Naš predlog za jelovnik je sledeći:

Predjelo:

Ruska salata - kraljica svih slavskih trpeza

Potrebno je:

  • 3 kom krompira
  • 3 kom šargarepe
  • 3 kom kuvanih jaja
  • 300 gr graška
  • 6-7 kom krastavčića
  • 300 gr šunke ili
  • 1 kom pileći file
  • so
  • 300 gr majoneza
  • 200 gr pavalake

Priprema: Povrće skuvati u slanoj vodi, pa ga potom iseckati na sitno. Piletinu skuvati posebno i isto je sitno iseckati, kao i kuvana jaja. Začiniti pa dodati pavlaku i majonez. Izmešati i poslužiti.

foto: Shutterstock

Slane kuglice - BOMBICE od spanaća i sira

Sastojci:

  • 200 g gorgonzole,
  • 50 g sremskog sira,
  • 2 čena belog luka,
  • 200 g spanaća,
  • kašika kisele pavlake,
  • so,
  • biber,
  • parmezan,
  • prezle.

Priprema: Spanać kratko prokuvajte u kipućoj vodi i dobro ga ocedite. I sremski sir ocedite od vode, pa ga pomešajte s naseckanim spanaćem. Dodajte gorgonzolu sečenu na sitne kockice, sitno seckan beli luk, pavlaku i začine. Na kraju umešajte toliko prezli da smesa bude kompaktna kako biste lakše oblikovali bombice. Sve dobro promešajte.

Ostavite u frižideru najmanje dva sata ili stavite u zamrzivač na sat vremena. Od smese vlažnim rukama pravite bombice i uvaljajte ih u rendan parmezan.

foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Popaj pita - pogača

Sastojci:

  • 2 decilitra vode
  • 2 decilitra kiselog mleka
  • 1 jaje
  • 30 grama kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičice soli
  • 800 grama brašna
  • Potrebno za fil:
  • 400 grama spanaća
  • 500 grama sira
  • 3 jaja
  • 1 jaje za premazivanje i susam za posipanje
  • 150 grama margarina ili puter za premazivanje testa.

Priprema: Umesite testo od vode, kiselog mleka, jajeta, kvasca i brašna. Ostavite da nadođe a onda ga filujte sa filom od spanaća, sira i jaja. Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.

foto: Printscreen/youtube/kuhinja valentine maškovic

Glavno jelo - svadbarski kupus

Umesto sarme mnogi spremaju tradicionalni svadbarski kupus, i nikako ne greše! Neka i vama kuća zamiriše na sreću uz ovaj fenomenalni recept!

Sastojci: 2 kg kiselog kupusa; 1/2 kg svinjskog mesa od plećke; 1/2 kg junećeg mesa od buta; 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara; 1/2 kg suve, mesnate, slanine; 1 veća glavica crnog luka; 4 veća češnja belog luka; 1 puna kašika masti; 1 kašika mlevene suve paprike; biber u zrnu; lovorov list; voda.

Priprema: Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.

U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati papriku. Promešati. Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.

Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata. Ovaj specijalitet poslužiti sa projom.

Napomena: Ova mera je dovoljna za 8 ljudi.

foto: Shutterstock

Jagnjeće pečenje iz rerne

Sastojci:

  • 4 kg jagnjetine (najbolje od plećke)
  • 1,5 kg krompira
  • 3 kašike soli
  • 1 kašika bibera
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika ruzmarina
  • 3 lista lovora
  • 2 l mleka
  • 100 ml malsinovog ulja

Priprema: Maslinovo ulje, iseckani beli luk, peršun, ruzmarin, biber i lovor izmešajte. Jagnjetinu dobro operite, pa prosušite komad ili komade kuhinjskim ubrusom. Usolite meso, pa ga polijte marinadom od maslinovog ulja i dobro utrljajte. Ostavite tako da stoji dva sata. U veliku šerpu stavite meso i prelijte mlekom da ogrezne, stavite na vatru i kada mleko provri, smanjite temperaturu i poklopljeno meso kuvajte oko sat vremena, vodeći računa da ne pokipi.

Posle tog vremena meso izvadite iz mleka, dublji pleh dobro podmažite mašću i poređajte oguljeni krompir isečen na polovine, pa jagnjetinu stavite odozgo i sve prelijte polovinom mleka u kome se meso kuvalo. Pecite jagnjetinu oko dva sata na 180 stepeni.

foto: Shutterstock

DESERT - Čokoladna torta sa dve kore i filom

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 250 g brašna
  • 60 g kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica limunovog soka + pola kašičice sode bikarbone

Fil:

  • 250 g kondenzovanog mleka
  • 170 g putera
  • 100 g crne čokolade
  • 60 g slatke pavlake

Priprema: Jaja umutite sa šećerom penasto. Dodajte mleko i ulje pa mutite još malo. Brašno pomešajte sa prakom za pecivo i kakaom pa dodajte prethodnoj smesi. Mešajte žicom da ne ostanu grudvice. Pomešajte sodu i limunov sok pa dodajte u smesu. Izlijte u kalup i pecite pola sata na 180 stepeni. Kada bude gotova presecite je na pola po širini i sklonite ivice koje štrče da dobijete 2 jednaka kvadrata. Za fil umutite kondenzovano mleko sa omekšalim puterom. Premažite jednu koru, pa prekrijte drugom i od ostatka fila premažite ivice kore. Čokoladu otopite sa pavlakom pa prelijte tortu. Ohladite 1 sat.

foto: Shutterstock

Slavski kolač kao najvažniji deo slave

Potrebno je:

  • 20 grama kvasca
  • 2 kašike vode
  • 500 grama belog brašna tip 500
  • 2 kašičice soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 250 ml vode

Detalje kako se pravi slavski kolač korak po korak pogledajte OVDE.

foto: Shutterstock