STARINSKI ČUPAVCI SA KOKOSOM I ČOKOLADOM: Biskvit mekan kao duša, a ne postoji jednostavniji recept
Čupavci su jednostavan kolač koji se lako pravi, a ostaju sveži i mekani po nekoliko dana
Autor:
Čupavci su kolač bez kog nekada nije moglo da se zamisli neko slavlje, a bio je nezaobilazan i nakon nedeljnog ručka. Prave se od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima kod kuće, a uspevaju iz prve. Ukoliko ste se poželeli starinskoh kolača onda je ovaj recept idealan za vas.
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jajeta
- 10 kašika šećera
- 13 kašika ulja
- 100 ml mleka
- 16 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 150 ml mleka
- 150 g čokolade
- 150 g margarina
- 150 g šećera
- 100 g kokosa
Priprema:
Ulupajte belanca pa dodajte šećer, kašiku po kašiku. Zatim dodajte žumanca jedno po jedno sve vreme muteći. Ulijte mleko I sjedinite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Smesu istresite u četvrtast pleh srednje veličine i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečen biskvit ostavite da se malo prohladi pa tek onda secite. Margarin i mleko stavite u šepricu i zagrevajte na laganoj vatri uz mešanje. Kad je margarin skoro otopljen dodajte čokoladu i šećer, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ostavite da se prohladi, a zatim ohlađeni biskvit umočite u čokoladu, a potom uvaljate u kokos.