jeftin obrok!
SOČNA I MEKANA GIBANICA NA RUMUNSKI NAČIN: Lako se pravi, a mnogi tvrde da je bolja i od srpske ZBOG UKUSNOG PRELIVA
Ukoliko volite običnu, onda će vam se i rumunska gibanica sigurno dopasti!
Autor:
Gibanica je staro tradicionalno jelo koje često pravimo za doručak ili večeru. Svojevrsnoj piti sa sirom retko ko može da odoli, te se svako malo nalazi na našim trpezama. A ukoliko je i vi obožavate, onda će vam se sigurno svideti i kada je pripremite na rumunski način. Sve sastojke uglavnom imate kod kuće, a pravi se vrlo jednostavno.
Potrebno vam je:
- 400 g kora
- 400 g feta sira
- 150 ml jogurta
- 2 jajeta
- 200 ml mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 200 ml kisele vode
- 100 ml ulja
Kako se pravi ova ukusna rumunska gibanica?
Nauljite pleh, pa stavite 4 kore - svaka treba da viri iz njega. Potom pomešajte kislenu vodu, maslinovo ulje i so, pa 4-5 kašika dobijene smese sipajte preko poređanih kora.
Preostale kore urolajte i iseckajte na trake. Zatim njih dodajte u pleh, pa opet ih prelijte sa prethodno napravljenom smesom, isto nekih 4-5 kašika.
Sir izmrvite, pa u njega dodajte jogurt, jaja, prašak za pecivo i mleko. Sve dobro sjedinite i sipajte preko kora. Zatvorite korama, što ste ostavili da vire, i opet prelijte sa smesom od kisele vode, masilnovog ulja i soli.
Zatim još jednu celu koru stavite preko pite i dobro zatvorite. Opet prelijte sa malo smese od kisele vode. Izbockajte viljuškom na par mesta i pospite susamom. Gibanicu pecite na 180°C oko 25 minuta.