šok!

UMRLA JE NAJFOTOGENIČNIJA DEVOJKA NA SVETU: Potiče iz imućne porodice, a mnogi je pamte i po burnom ljubavnom životu

Veniša Stivenson preminula je u ponedeljak u bolnici u Atlanti. Da je izgubila dugu borbu sa teškom bolešću u 84. godini potvrdio je i njen brat, glumac i fotograf Džefri Bajron.

Objavljeno: 28.09.2022. 17:14h 19:24h
Autor:
Umrla je nekada najfotogeničnija devojka na svetu, Foto: Profimedia

Legendarna glumica Veniša Stivenson, inače ćerka jednog uglednog holivudskog para, od malih nogu je bila u centru pažnje zbog poznatih roditelja. Kako je odrastala, ubrzo je dobila i titulu "najfotogeničnije devojke na svetu", a onda su se uspesi u njenog bogatoj karijeri samo nizali.

foto: Profimedia

Veniša je bila ćerka čuvenog engleskog reditelja i scenariste Roberta Stivensona, a neka od njegovih najpoznatijih filmskih ostvarenja su: "Mary Poppins", "King Solomon’s Mines" i "Jane Eyre". Sa druge strane, majka joj je bila, takođe, slavna glumica, Ana Li, koja se posebno istakla ulogom u filmu "How Green Was My Valley".

Džoana Veniša Invikta Stivenson, kako je glasila puno ime ove umetnice, rođena je u Londonu 10. marta 1938. godine. Ali, dok je bila klinka, Venišin otac se seli u Holivud, na poziv čuvenog producenta Dejvida Selznika, što je umnogome predodredilo i njenu sudbinu. Stivenson gradi uspešnu karijeru u američkoj „fabrici snova“, a za jedno od njegovih čuvenih dela „Meri Popins“, dobio je i nominaciju za Oskara za najboljeg scenaristu.

Kada je bila tinejdžerka, od svega 14 godina, Venišu Stivens je na plaži u Malibuu primetio fotograf Piter Guland, poznat po pin-up fotkama. Kako je odmah primetio njenu harizmu i neverovatni energiju, Stivensova se našla brzinom svetlosti na naslovnicama mnogih prestižnih časopisa. Tri godine kasnije, magazin „Popular Photography“ proglasio ju je „najfotogeničnijom devojkom na svetu“, što ju je pratilo čitav život.

foto: Profimedia

– Počeli su da mi prilaze ljudi na ulici i traže mi autograme. Upitala bi ih: „Šta će vam, nisam ništa uradila?“ – prisećala se Veniša.

Kako je postajala veoma popularna, u veoma kratkom periodu na njenu adresu počeli su da pristižu i pozivi iz holivudski studija. Već 1956. godine potpisala je ugovor sa studijom RKO Radio Pictures.

Ni bura u ljubavnom životu je nije zaobišla. Bila je udata za glumca Rasa Tamblina, muzičara Dona Everlija, a šuškalo se da je bila u romantičnim vezama s Elvisom Prislijem, Odijem Marfijem…

Međutim, kada se udala za Everlija rešila je da se „okane“ glume, ali je kasnije priznala da je upravo ona bila ceo njen univerzum

Nikada nije znala ni za šta drugo, priznala je jednom, do Holivuda, dodajući:

– Ne znam da li bih ikada mogla da pričam o bilo čemu s računovođom ili fizijatrom. O čemu bismo pričali? Pretpostavljam da je moj život bio veoma uskogrud, s obzirom da su filmovi bili ceo moj svet – svojevremeno je istakla glumica.

Veniša nikada neće biti zabpravljenja, jer je iza sebe ostavila kultne uloge u filmovima "Darby’s Rangers", "Island of Lost Women" i "Horror Hotel", „The Big Night“, „Day of the Outlaw“, „Studs Lonigan“, „The Sergeant Was a Lady“.

Glumica se dugo borila sa Parkinskonovom bolešću i nije se predavala do poslednjeg momenta, pokazavši da je njena nezaustavljiva energija nikada nije napuštala.