KITNIKEZ - STARINSKI SLATKIŠ OD DUNJA: U Vojvodini veruju da telo štiti od infekcije
Kitnikez je u Vojvodinu došao sa austrougarskom vlasti, ali se kod nas ovaj recept zadržao do danas
Autor:
Kitnikez se u Vojvodini tradicionalno sprema sa prvim jesenjim danima. Smatra se da ima veoma pozitivna dejstva na zdravlje zbog pektina, nesvarljivih celuloza, propektina, tanina. Svi proizvodi od dunje štite organizam od infekcija, dijareje, potpomažu rast, sprečavaju oboljenja krvnih sudova kao srčanih mišića.
Kitnikez - recept
Potrebno:
- 2 kg dunja,
- 1 kg šećera,
- kašičica limuntusa,
- 300 g kestena
Priprema: Zasecite svaki kesten, a onda ih zajedno pecite u vreloj rerni 10 minuta. Grubo im odstranite ljuske, stavite kestenje u šerpu, nalijte vodom da ogreznu i kuvajte 15 minuta. Ocedite vodu, prohladite kesten i odstranite ljuske. Svaki kesten prepolovite ili krupnije isecite. Dunje ogulite, očistite ih, isecite na četvrtine i stavite da se kuvaju. Kad dunje omekšaju, ocedite ih i ispasirajte. Na kilogram pasiranih dunja ide kilogram šećera.
Stavite da se kuva na tihoj vatri, a kuvano je kad po dnu ostane trag kad se povuče varjačom. Ubacite kestenje i limuntus, još malo izmešajte i izlijte u nauljen pleh. Sutradan secite ne štangle i poslužite.