ZAŠTO MNOGI NE ZNAJU DA KRALJICA ELIZABETA IMA ČETVORO DECE? Sve je nervirao način na koji se ON "uvukao" u njen život

Princ Edvard najmlađe je dete kraljice Elizabete i princa Filipa. Ali zašto niko ne zna za njega? Da li je toliko daleko na naslednoj liniji da je sasvim "nebitan" za javnost?

Objavljeno: 12.09.2022. 09:08h 09:45h
Autor:
kraljica elizabeta, Foto: Profimedia

Kada je u pitanju britanska kraljevska porodica, neki članovi su vidljiviji od drugih. Na primer, svi znaju pokojnu kraljicu Elizabetu, kralja Čarlsa i mlađe kraljevske članove poput princa Harija i princa Vilijama. Ali neki bi mogli biti iznenađeni kada saznaju da su kraljica i princ Filip zapravo imali četvoro dece: princa Čarlsa, princezu Anu, princa Endrua i princa Edvarda.

Evo svega što treba da znate o njenom sinu, princu Edvardu, grofu od Veseksa.

1. On je kraljičin najmlađi sin.

Princ Edvard je rođen 10. marta 1964. U trenutku rođenja bio je treći u redu za tron, iza svoja dva starija brata, princa Čarlsa i princa Endrua, ali pre svoje starije sestre princeze Ane. Sada, nakon kraljičine smrti, on je 14. po redu sukcesije. Nakon vesti da kraljica nije dobrog zdravlja, on i njegova supruga Sofi su odmah otputovali u Balmoral da budu uz nju.

foto: Profimedia

Edvard trenutno nosi titule grofa od Veseksa i grofa od Forfara, pored princa.

Na dan venčanja Edvard je dobio titulu grofa od Veseksa. On će navodno preuzeti očevu titulu vojvode od Edinburga, verovatno u trenutku kada Čarls zvanično preuzme dužnosti kralja.

foto: Profimedia

U martu 2018. takođe je dobio titulu grofa od Forfara da ga koristi u Škotskoj, kao rođendanski poklon od svoje majke.

Princ Edvard je oženjen groficom Sofi rođenom Ris-Džons. Edvard je jedini od njegove braće i sestara koji se nije razveo. Oženio se Sofi Ris-Džons još u junu 1999. godine na relativno privatnoj ceremoniji (po kraljevskim standardima) u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, a u junu 2019. par je proslavio 20. godišnjicu braka. Srećni par ima dvoje dece zajedno, ledi Luiz Vindzor i Džejmsa, vikonta Severna.

foto: Profimedia

2. On je sada kraljevski član sa punim radnim vremenom.

Nakon boravka u marinci i pokušaja karijere u televizijskoj produkciji, Edvard je počeo da preuzima mnoge odgovornosti i angažmane svog pokojnog oca, princa Filipa, koji se povukao sa javnih dužnosti 2017. godine.

3. Pričalo se da su i on i njegova žena bili miljenici kraljice.

To su samo glasine, da budemo sigurni, ali par je imao poseban odnos sa kraljicom.

"Kraljica ima poverenje u groficu Sofi i na nju se oslanja na način koji ne mogu da kažem da se odnosi na vojvotkinju od Kembridža ili vojvotkinju od Kornvola", rekao je jedan kraljevski pomoćnik za Dejli mejl.

foto: Profimedia

"Ona je kao još jedna ćerka Njenom Veličanstvu, toliko su bliski."

Slično, jedan kraljevski insajder je za Ekpress rekao: „Edvard se predstavlja kao tiha i efikasna figura koja ne traži pažnju niti dobija naslove. On i Sofi se sviđaju kraljici zbog toga što su poslušni i što se ne žale.“

Pričalo se da ostalu kraljičinu decu strašno "nervira" tih i miran Edvard i njegova "savršena" porodica, te da su ga zbog toga stalno stavlali u zapećak.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia