probajte
RUČAK ZA DANAS: Kaneloni s povrćem i sirom su lagana letnja poslastica koju Italijani obožavaju
U nastavku pročitajte recept za jednostavno i lagano letnje jelo – kanelone punjene povrćem i sirom, zapečene u bešamel sosu.
Autor:
Inspiraciju za ukusne i jednostavne recepte uvek možemo potražiti u italijanskoj kuhinji, koju će mnogi staviti na sam vrh svetske kuhinje.
Jedna od najsjajnijih zvezda italijanske kuhinje sigurno su ukusni i prekrasni kaneloni koje možemo pripremiti brzo i jednostavno.
Kaneloni su cilindrična testenina koja se poslužuje punjena i zapečena s sosu na bazi mleka ili paradajza. U originalu dolaze u dve verzije – punjeni mlevenim mesom ili sirom i spanaćem, a odlični su za recikliranje ostataka hrane iz frižidera.
Nastali su u Toskani, bliski su rođaci lazanja, a veruje se da su ih pripremale siromašne porodice za vreme praznika, kako bi osnovni sastojci izgledali nešto svečanije.
U nastavku pročitajte recept za jednostavno i lagano letnje jelo – kanelone punjene povrćem i sirom, zapečene u bešamel sosu.
Sastojci za kanelone s povrćem:
- 10 listova lazanja
- 1 veći luk
- 1 češanj belog luka
- 1 veća tikvica
- 300 g pečuraka po izboru
- 150 g rikota ili nekog drugog sličnog sira
- 2 kašičice putera
- 50 ml belog vina
- So, biber, peršun, bosiljak
Za bešamel:
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kesica parmezana
- Muškatni oraščić, so, biber, beli luk u prahu
Priprema kanelona s povrćem i sirom:
Na puteru propržite luk i beli luk pa dodajte tikvice i pečurke. Začinite i dinstajte 10 minuta. Dodajte belo vino pa dinstajte još 10 minuta kako bi alkohol ispario. Prohladite punjenje pa rikota sir umešajte u povrće.
Lazanje skuvajte u slanoj vodi. Na svaki list stavite kašiku punjenja pa zarolajte.
Pripremite bešamel sos. Na puteru propržite brašno do zlatne boje. Sklonite posudu s vatre pa dodajte mleko neprestano mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Vratite sos na laganu vatru. Dodajte pavlaku za kuvanje, začine i parmezan. Mešajte sve dok se sos ne bude zgusnuo.
Vatrostalnu posudu premažite puterom pa složite kanelone jedan do drugog, u jednom redu.
Prelijte bešamel sosom. Po želi na vrh dodajte još parmezana. Rernu zagrejte na 200 stepeni pa pecite oko 30 minuta.
Poslužite uz sezonsku salatu i omiljeno belo vino.
Prijatno!