Prelepo
RUČAK ZA DANAS: Onesvešćeni imam je savršeno, kremasto i izdašno tursko jelo od patlidžana
Patlidžan, paprike, paradajz, crni i beli luk su savšena kombinacija za svako letnje jelo
Autor:
Sada kada smo savladali pravljenje sataraša u svim varijantama, predstavljamo vam sasvim novo jelo od patlidžana - onesvešćeni imam je zasitno jelo dovoljno za čak 6 osoba.
Potrebno je za 6 osoba:
- 6 komada patlidžana
- 6 glavica luka
- 3 zelene paprike
- 7 komada paradajza
- 6 čena belog luka
- so
- suvi začin
- biber
- crvena mlevena paprika
- 1 čajna kašika paste od paradajza
- nekoliko grančica peršuna
- maslinovo ulje
Priprema: Zagrejemo ulje na tiganju. Patlidžane rebrasto očistite, a zatim ih ostavite sat vremena u hladnoj, slanoj vodi. Nakon sat vremena, osušite patlidžane kuhinjskim ubrusom. Pržite patlidžane u vrelom ulju sa svih strana dok ne postane zlatno braon boje.
Prženi patlidžan stavite na kuhinjski papir da se ocedi višak ulja.
Pripremite fil: Iseckajte crni luk i propržite ga u maslinovom ulju. Iseckajte beli luk pa ga dodajte crnom luku. Zatim dodajte sitno seckanu papriku pa još pržite na srednjoj temperaturi. Dodajte i oljušteni, sitno seckani paradajz pa sve ostavite da se ukrčka.Sve začine dodajte na samom kraju. Dodajte i pastu od paradajza. Promešajte pa dodajte i seckan, svež peršun.
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. U plehu poređati patlidžane, raseći ih po dužini i filovati napravljenim filom. Patlidžane pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta.