TRIK ZA SEZONSKO VOĆE

AKO ŽELITE KOMAD SOČNE LUBENICE, DODAJTE MALO SOLI: Oni koji su probali, kažu da nikad bolju nisu jeli

Ako do sada niste čuli za ovaj trik, verujemo da ćete nam ubrzo biti zahvalni.

Objavljeno: 12.07.2022. 19:39h 21:42h
Autor: ,
Lubenica, Foto: Profimedia

Sećate se trika koji je prošle godine zapalio internet? Reč je o receptu za serviranje lubenice po kojem se podrazumeva da je začinite sa malo soli.

Sama pomisao da se lubenica soli, mnoge ljude ostavlja u šoku.

Stručnjaci tvrde da je umereno posoljena lubenica sjajna stvar, i da nema razloga da ovo ne probate. Naime, so daje intezivniji ukus lubenici, jer kreira slano-slatki kontrast, omogućavajući da slatkoća dođe do izražaja, a ujedno podstiče proizvodnju pljuvačke, što opet ovo voće čini sočnijim.

Ako poželite da pojedete komad sočne lubenice, a naiđete na gorku - dodajte prstohvat soli.

Ipak, budite obazrivi - previše soli neće dati dobar efekat. Dovoljno je da prstohvat soli rasporedite ravnomerno po krišci lubenice koju planirate da u slast pojedete. Setite se koliko je poslednjih godina salata od lubenice sa feta sirom popularna, te vam ova kombinacija možda ipak neće delovati toliko odbojno.

foto: Shutterstcok

Takođe, lubenica nije jedino voće koje se dobro slaže uz slane stvari - opšte je poznato da se dinja u kombinaciji sa pršutom ili suva šljiva sa slaninom smatra pravim specijalitetom.

Iako već ima dovoljno čudnih kombinacija hrane, so i lubenicu treba da dodate na taj spisak. Naime, ako želite slađi ukus lubenice, nemojte da dodajete šećer nego so, jer je opšte poznato da so umanjuje gorčinu.