štiti i oči

MOŽE POVOLJNO DA UTIČE NA CEO ORGANIZAM: Nutricionisti ističu da ovo povrće jedino smete da PRŽITE, i takvo je zdravo!

Ljudi koji imaju problema sa holesterolom, nutricionisti savetuju da konzumiraju šargarepu, a evo zbog čega!

Objavljeno: 28.05.2022. 16:42h
Autor:
Foto: Shutterstock

Jedno istraživanje je dokazalo da rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u šargarepi, mogu povoljno uticai da nivo holesterola u krvi. A, stručnjaci preporuluju da konzumirate dnevno ko 25 grama tih vlakana.

- Ovo narandžasto povrće, takođe, sadrži i beta karoten, odnosno antioksidans vitamina A, koji štiti od mnogih hroničnih bolesti, među kojima su i bolesti srca. Možete ga dodati u salatu. Ali, šargarepa se može i ispržiti i jesti sa maslinovim uljem i belim lukom - rekla je nutricionistkinja Lisa Jang.

foto: Shutterstok

Ističe da je veoma ukusan i čips od šargarepe, koji je veoma zdrava grickalica.

A Lisa naglašava da šargarepa poseduje i mnoge komponente, koje su odlične za zdravlje očiju. Pa tako bi trebalo da je što češće konzumiraju i oni koji dugo vreme provode ispred računara.

Šargarepa sadrži i vitamine B i C, a veoma je dobra i za poboljšanje imuniteta.