tražićete tanjir više

RUČAK ZA DANAS: Pileći paprikaš, neprevaziđenog ukusa, ručak za celu porodicu! (RECEPT)

Pileći paprikaš jedno od omiljenih jela u Srbiji, a vrlo lako se pravi.

Objavljeno: 28.05.2022. 12:05h
Autor:
Foto: Shutterstock

Originalni recept, kako kažu iskusne domaćice, nasleđen od naših baka pravi se baš sa batacima i karabatacima, a savremene kuvarice neretko za ovu verziju paprikaša koriste i pileće belo meso.

Sastojci:

  • 3 bataka i 3 karabataka
  • 5 većih krompira
  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • veza peršuna
  • 1 komad celera
  • 4 čena belog luka
  • 150 ml pasiranog paradajza
  • 2 lista lovora
  • malo ulja
  • 1 l vode
  • so, biber
  • aleva paprika
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Povrće očistite i isecite. Luk i celer iseckajte na kockice, šargarepu na kolutove, a krompir na četvrtine ili šestine.
  • Batake i karabatake odvojite ako ste kupili zajedno i posolite.
  • Ulje umereno zagrejte i dodajte luk, kratko ha prodinstajte, dodajte šargarepu, iseckan peršun, celer, meso i krompir, pa nalijte vodom da ogrezne.
  • Kuvajte na umerenoj vatri, a povremeno pažljivo promešajte.
  • Dok se jelo kuva, obavezno ga poklopite tako da ostane šerpa malo otvorena.
  • Posle 35 minuta dodajte pasirani paradajz, mlevenu papriku, sitno seckani beli luk, lovor i začine.
  • Kuvajte još 10 minuta, pa isključite ringlu, dodajte seckani peršun po vrhu i ostavite još 5 minuta na vrućoj ringli.