obavezno pročitajte

POMAŽU U ODRŽAVANJU KILAŽE, NEOPHODNI ZA NERVNI SISTEM: Omega-3, 6 i 9 – u čemu je razlika?

Foto: Shutterstock

Omega-3, omega-6 i omega-9 su masne kiseline koje su neophodne za rad nervnog i reproduktivnog sistema, kao i za održavanje hormonske ravnoteže i regulaciju cirkulacije krvi. Masne kiseline dele se na polinezasićene i mononezasićene masne kiseline. Prva skupina uključuje omega-3 i omega-6, ali omega-9 je već mononezasićena kiselina.

Omega-9

Omega-9 se uglavnom nalazi u semenkama, orašastim plodovima, maslinovom ulju, avokadu. Osim toga, naše telo aktivno proizvodi ovu masnu kiselinu, pa je nedostatak ovog elementa veoma redak. Aktivno učestvuje u regulaciji nivoa holesterola i stabilizaciji nivoa glukoze u krvi. Ovaj element ne treba potcenjivati, ali ga ne treba uzimati zasebno bez preporuka stručnjaka, jer se ta kiselina sintetizuje u našem telu.

Omega-6

Ako govorimo o omega-6, ona se nalazi u mnogim namirnicama koje često koristimo, ali se, za razliku od omega-9, ne sintetizuje sama. Ova komponenta je najvažnija za decu, jer aktivno sudeluje u njihovom razvoju i rastu. Odraslima je, s druge strane, u većoj meri potrebna omega-6 za održavanje normalnog funkcionisanja nervnog sistema.

Omega masne kiseline smatraju se jednim od najdelotvornijih sastojaka u pogledu održavanja lepote i zdravlja. Međutim, ne znaju svi po čemu se te kiseline razlikuju. U redovima koji slede otkrijte reč stručnjaka.