ŽITO ZA ĐURĐEVDAN
NAJBOLJI TRADICIONALNI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO: Ova 2 sastojka garantuju poseban ukus! (RECEPT)
Evo kako da napravite najlepše slavsko žito po tradicionalnom receptu.
Objavljeno: 05.05.2022. 15:19h
Autor:
Autor:
Za svaku domaćicu je od velike važnosti da joj pored kolača i žito bude lepo i ukusno. Napravite žito po ovom receptu, a dva sastojka će mu dati poseban ukus - cimet i muskatni oraščić.
Sastojci:
- 300 g pšenice belice
- 300 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- muskatni oraščić
- cimet na vrh noža
Priprema:
- Pšenicu dobro očistite od nečistoće i isperite pod mlazom vode.
- Stavite je u veći sud, jer bubri prilikom kuvanja, pa je ostavite da provri.
- Kad provri, pustite da kuva par minuta, prospite vodu, a žito ostavite u cediljki.
- Nalijte novu, hladnu vodu i ponovite postupak.
- Ostavite da opet provri, bacite vodu, nalijte opet čistu hladnu vodu i ostavite ponovo da provri.
- To radite četiri puta, da bi se voda izbistrila.
- U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro tako i treba.
- Kad četvrti put voda provri, sklonite šerpu sa ringle, stavite je na hladno mesto, poklopite i zamotajte u neku toplu, vunenu tkaninu.
- Ostavite par sati da miruje i žito će biti kuvano, a većina zrna raspuknuta i prohlađena.
- Žito procedite, ali sačuvajte dva decilitra tečnosti.
- Sameljite ga na mašini za meso ili u blenderu.
- U većoj šerpi izmešajte žito, mlevene orahe i šećer.
- Dodajte vanilu, na vrh noža cimeta i muskatnog oraščića po ukusu.
- Žito servirajte u lepoj činiji, pospite ga mlevenim orasim i ukrasite polutkama oraha.
( Stil/stvarukusa.rs )