probajte

TORTILJE SA OVIM SOSOM SU NAJBOLJE JELO IZ RERNE: Morate da probate ovaj meksički specijalitet! (RECEPT)

shutterstock-1476582494.jpg
Foto: Shutterstock

Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem niko ne može da odoli jesu i popularne enčalade. Iza tog izraza kriju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja zaista je mnogo, od mesnih do onih sa povrćem, a enčalade su posebne zato što se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom, u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.

SASTOJCI:

  • 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)
  • 600 grama pilećih prsa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 sveže crvene paprike srednje veličine
  • 1 luk srednje veličine
  • 300 grama kukuruza iz konzerve
  • so, biver i čili
  • 200 grama narendane gaude (ili drugog sira)
  • meksički sos

SASTOJCI ZA SOS:

  • 2 velike kašike maslinovog ulja ili druge masnoće po želji
  • 2 velike kašike glatkog brašna
  • 400 ml bujona (mesnog ili onog od povrća)
  • 100 ml pasiranbog paradajza
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • 2 kašičice slatke mlevene paprike
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • ½ kašičice sušenog origana
  • so po ukusu

Meksička kuhinja popularna je širom sveta, a vole je i Srbi.