probajte
TORTILJE SA OVIM SOSOM SU NAJBOLJE JELO IZ RERNE: Morate da probate ovaj meksički specijalitet! (RECEPT)
Meksička kuhinja popularna je širom sveta, a vole je i Srbi.
Autor:
Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem niko ne može da odoli jesu i popularne enčalade. Iza tog izraza kriju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja zaista je mnogo, od mesnih do onih sa povrćem, a enčalade su posebne zato što se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom, u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.
SASTOJCI:
- 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)
- 600 grama pilećih prsa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 sveže crvene paprike srednje veličine
- 1 luk srednje veličine
- 300 grama kukuruza iz konzerve
- so, biver i čili
- 200 grama narendane gaude (ili drugog sira)
- meksički sos
SASTOJCI ZA SOS:
- 2 velike kašike maslinovog ulja ili druge masnoće po želji
- 2 velike kašike glatkog brašna
- 400 ml bujona (mesnog ili onog od povrća)
- 100 ml pasiranbog paradajza
- 1 kašičica mlevene ljute paprike
- 2 kašičice slatke mlevene paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ½ kašičice sušenog origana
- so po ukusu
PRIPREMA:
1. Prvo započnite s pripremom sosa, koji slobodno možete da napravite i dan ranije. Zagrejte bujon u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrejte ulje. Dodajte brašno i mešajte 2 minuta. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, beli luk i origano pa miešajte još nekoliko minuta. Zatim pomalo dolivajte zagrejani bujon uz stalno mešanje kako biste razbili rudvice koje će nastati kada se tečnost spoji s mešavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasirani paradajz, posolite i pustite sos da se krčka 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po sopstvenom ukusu.
2. Očistite i iseckajte luk na sitno. Papriku očistite, operite i isecite na kockice. Operite piletinu i iusecite na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, pobiberite, dodajte malo čilija po želji i isceđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte 10-ak minuta, dok piletina ne bude gotova.
3. Pripremite malo dublji pleh za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite kašiku-dve pripremljenog sosa, piletinu i malo narendanog sira pa smotajte tortilju i položite je u pleh. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak sosa prelijte ili premažite preko tortilja i zatim poređajte i ostatak narendanog sira, a po želji ga možete i dodatno da ga narendate. Pecite 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepen.
Prijatno!