Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem niko ne može da odoli jesu i popularne enčalade. Iza tog izraza kriju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja zaista je mnogo, od mesnih do onih sa povrćem, a enčalade su posebne zato što se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom, u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.
SASTOJCI:
- 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)
- 600 grama pilećih prsa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 sveže crvene paprike srednje veličine
- 1 luk srednje veličine
- 300 grama kukuruza iz konzerve
- so, biver i čili
- 200 grama narendane gaude (ili drugog sira)
- meksički sos
SASTOJCI ZA SOS:
- 2 velike kašike maslinovog ulja ili druge masnoće po želji
- 2 velike kašike glatkog brašna
- 400 ml bujona (mesnog ili onog od povrća)
- 100 ml pasiranbog paradajza
- 1 kašičica mlevene ljute paprike
- 2 kašičice slatke mlevene paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ½ kašičice sušenog origana
- so po ukusu
Meksička kuhinja popularna je širom sveta, a vole je i Srbi.