NE MOŽE DA SE POREDI SA KUPOVNOM
NAPRAVITE DOMAĆU GRANOLU OD NAJBOLJIH SASTOJAKA: Puna tegla vitamina koje možete jesti i do 3 nedelje! (RECEPT)
Granola je mnogima jedno od omiljenih jela za doručak!
Autor:
Hrskava je, ukusna, zasitna i neuporedivo zdravija od kupovnih varijantI, punih aditiva i šećera.
Velika prednost domaće granole je to što je možete ispeći u većim količinama,odlžiit u tegle i tako čuvati i do 3 nedelje. Osim toga, ujutro nema puno posla oko pripreme doručka!
Nama je najdraža u kombinaciji s grčkim jogurtom, sezonskim voćem i kašikom putera od kikirikija!
Vreme pripreme: 10 min Vreme pečenja: 20 min
SASTOJCI
- 140g ovsenih pahuljica
- 40g kokosovog čipsa
- 50g badema
- 50g oraha/pekan oraha
- ¼ kašičice soli
- 80ml agavinog sirupa
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 45ml kokosovog ulja
- Po želji: sušeno voće, orašasti plodovi
PRIPREMA
Rernu zagrejte na 160°C.
U činiji pomešajte sve suve sastojke: ovsene pahuljice, kokosov čips, so i usitnjene bademe i orahe (ne moraju biti jako sitno iseckani)
U posudi na laganoj vatri pomešajte kokosovo ulje, agavin sirup i ekstrakt vanile, neka se to krčka jedno 2-3 minuta.
Mokre sastojke prelijte preko suvih i dobro promešajte. Potrebno je da dobijete gustu, ali vlažnu smesu.
Postavite papir za pečenje na pleh i prebacite smesu na pleh pa je ravnomerno rasporedite i stavite u rernu na 10 minuta. Okrenite pleh, smanjite temperaturu na 120°C i pecite još 10 minuta. Kada vidite da poprima zlatno-smeđu boju, znači da je gotova.
Kada je granola pečena, pustite je da se potpuno ohladi, zatim isčupajte granolu na komade i stavite u teglu i potrošite u naredne 3 nedelje.
Poslužite je s grčkim jogurtom, običnom jogurtom ili mlekom, uz sveže ili sušeno voće, komadiće čokolade, semenke…Mogućnosti zaista ima bezbroj!
Prijatno!