probajte

3 NAJUKUSNIJIH UMAKA ZA GRICKALICE: Ovako nešto još niste probali, a pravi se za čas! (RECEPT)

shutterstock-643982173.jpg
Foto: Shutterstock

Kako biste ispravili ovu kulinarsku nepravdu, u nastavku saznajte tri recepta. A, pošto je vikend, eto idealnog izgovora da ih isprobate.

Umak od patlidžana

Ovaj umak je idealan za vegane i vegetarijance, kao i za sve one koji žele da se hrane zdravije. Služite ga uz prepečen mediteranski pita-hleb, i isečeno povrće kao što su paradajz i šargarepa.

Sastojci

  • 2 srednja patlidžana
  • 1 kašičica soli
  • 6 kašičica maslinovog ulja
  • 1 šolja sitno iseckane crvene paprike
  • 1 šolja sitno iseckanog crnog luka
  • 1 kašičica korijandera u prahu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ¼ šolje vinskog sirćeta
  • ½ šolje iseckanog peršuna
  • 1 kašičica soka od limuna

Priprema

Isecite patlidžane na kockice, dobro ih posolite i ostavite na kuhinjskom papiru da odstoje 30 minuta. U velikom tiganju, na 4 kašičice maslinovog ulja, dinstajte patlidžan oko 10 minuta na srednje jakoj vatri. Prebacite patlidžan na tanjir, dodajte 2 kašičice maslinovog ulja u isti tiganj, pa na 12 minuta propržite papriku i luk, sa korijanderom i alevom paprikom. Nakon toga dodajte patlidžan i sirće, mešajte i gnječite drvenom kašikom 8 minuta, dok se ne dobije odgovarajuća tekstura i sirće ne ispari. U činiji pomešajte ovaj umak od patlidžana sa peršunom i limunom, pa služite toplo.

Iz nekog razloga ljudi retko prave umake. To je greška, jer su oni pogodni kao zakuska pre večere, za zabave i proslave, ili kao brz obrok.