Nezamenljivi
PIŠINGERI SU I DALJE NAJUKUSNIJE OBLANDE NA SVETU: Spremajte ih samo po ovom receptu!
Da bi fil bio što kremastiji, neophodno je da se skuva isključivo na pari
Autor:
Pišinger torta ili kolač jedna je od poslastica koju su često pripremale naše mame i bake. Jednostavni sastojci daju čokoladno zadovoljstvo, svilenkasti fil koji se ugnezdio između hrskavih korica od oblande.
Oskar Pišinger, poslastičar iz Beča kreirao je ovaj čuveni kolač. Pišinger je poslastičarnicu, osnovanu davne 1852. godine, nasledio od svog oca Leopolda i upravo na ovom mestu kreirao poslasticu od koje nam i danas, 170 godina kasnije, ide voda na usta.
Originalni recept je zadržan u porodici Pišinger, a mi vam donosimo verziju koja sigurno može da parira originalu.
Sastojci: 8 jaja, 300 g crne čokolade, 450 g šećera, 250 g putera, 1 pakovanje oblandi.
Za glazuru: 100 g crne čokolade, 3 kašike ulja.
Priprema: Jaja i šećer sjedinite žicom, ne mikserom dok blago ne zapene. Smesu stavite da se kuva na pari, vodeći računa da sud u kome su jaja voda ne dodiruje. Smesu kuvajte na pari sve vreme mešajući, dok se kristali šećera ne istope, a jaja postanu gusta. To ćete najbolje videti ukoliko povučete varjačom po dnu suda i dno možete da vidite. Potom dodajte izlomljenu čokoladu i sve mešajte dok se čokolada ne istopi. Smesu ostavite da se ohladi u potpunosti.
Puter dobro umutite mikserom, pa dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila od čokolade. Sve dobro sjedinite mikserom.
Fil podelite na četiri jednaka dela, pa filujte oblande. Nafilovane pritisnite nečim teškim, kako bi se bolje zalepile.
Posle najmanje dva sata hlađenja, nanesite glazuru, koja se pravi na ovaj način: Čokoladu otopite sa uljem na tihoj vatri ili pari, pa prelijte pišinger oblande. Ostavite da se čokolada stegne, pa secite na parčiće željene veličine i poslužite.