probajte
VLAŠKE PALAČINKE: Najukusnije testo punjeno sirom i jajima koje vraća u detinjstvo! (VIDEO)
Gotovo da nema gastronomskog bloga koji nema recept za Vlaške palačinke, a tome svakako doprinosi jednostavan način pripreme i ukus.
Autor:
Podsećaju na mađarski langoš ili italijanske pancerote, možda su i u nekom kulinarskom rodu. Ipak, ukus je drugačiji.
Prave se od hlebnog testa koje se razvlači kao palačinka (otud verovatno i naziv vlaška palačinka) i filuju punomasnim belim sirom i jajima. Prže se u dubokoj masnoći, preporuka je da to bude svinjska mast jer su onda ukusnije
Sastojci:
- 1200 g brašna
- 4dl mlake vode
- 40g kvasca
- prstohvat solo
Uputstvo:
Izmrviti kvasac i razmutiti ga sa 100 ml mlake vode. Dodati prstohvat soli. Sipati u posudu u kojoj se nalazi 1 kg brašna, umuti smesu varjačom i dodati ostatak vode. Umesiti testo. Pokriti testo krpom i sačekati da nadođe.
Sastojci za fil:
- 50 g tvrđeg kravljeg sira
- 50 ml mleka
- 20 ml ulja
- 1 dl kisele vode
- 1 kašičica soli
- 5 jaja
Sir izgnječiti viljuškom, dodati so, jaja, umititi viljuškom. Dodati kiselu vodu, mleko, ulje i ponovo dobro promešati.
Kada je testo naraslo, posuti radnu površinu brašnom, testo izbaciti na brašno i ponovo blago umesiti. Podeliti testo na manje jufke. Svaku kufku oklagijom rastanjiti na tanku kori četvrtastog oblika. Na svaku koru staviti tri kašike fila od jaja i sira i preklopiti sa svih strana.
U tiganj zagrejte ulje, i spuštajte jedno po jedno nafilovano testo. Pržiti obe strane u dubokom ulju. Kada porumene, izvadite ih i stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.
Služiti toplo ili hladno! Prijatno!
Pogledajte i video: