PROBAJTE
SAVRŠEN LETNJI RUČAK: Isprobajte sočne i preukusne pljeskavice od krompira i ruzmarina!(RECEPT)
Lagano letnje jelo, koje se lako priprema, a ukus mu je za pamćenje.
Autor:
Sastojci:
- 400 g krompira
- so
- 2 grančice ruzmarina
- 60 g sušenog paradjza
- 12 g svežeg kvasca (ili 1 kašičica suvog kvasca)
- 1/2 kašičice šećera ili meda
- 300 g pšeničnog brašna, tip 550, plus malo brašna za radnu površinu
- otprilike 40-60 ml maslinova ulja
- oko 250 ml kisele pavlake u koju ste dodali vlašac
Priprema:
1. Operite krompir i skuvajte ga u slanoj kipućoj vodi, a zatim ga ocedite, ohladite, ogulite i zgnječite viljuškom.
2. Ikidajte listiće ruzmarina s grančica pa ih usitnite. Nasitno narežite paradajz na kockice.
3. Pomešajte 170 ml mlake vode s kvascem i šećerom i pustite da odstoji poklopljeno 10 minuta na toplom mestu. Zatim mesite zajedno s brašnom, ruzmarinom i kašičicom soli oko 10 minuta, kako bi nastalo kompaktno testo. Na kraju kratko umešajte pire od krompira i usitnjen paradajz.
4. Pokrijte testo i pustite da se diže još 30 minuta, a zatim od smese oblikujte osam ravnih pljeskavica na pobrašnjenoj radnoj površini i pustite da se diže još 15 minuta. Namažite pljeskavice maslinovim uljem i pecite na roštilju (alternativno u gril tiganju) na umerenoj vatri 5-6 minuta s obe strane.
5. Poslužite sa sosom od kisele pavlake i salatom. Zelenom, na primer, ili salatom od paradajza.