IZVOR ČISTOG ZDRAVLJA
NEVEROVATNO JE ŠTA OVO POVRĆE MOŽE DA URADI ZA ORGANIZAM: Obiluje vitaminima, mineralima, jača imunitet, čuva srce!
Sa jednom procijom tikvica uneli smo sve potrebne mijnerale i vitamine u oragnizam
Autor:
Tikvice poboljšavaju rad mozga i koncentraciju, smiruju živce i jačaju ih, podstiču rad creva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije, ali tu nije kraj njihovim lekovitim svojstvima. Ovo povrće, nutricionisti sa pravim razlogom svrstavaju u red najkorisnijeg povrća za oragnizam.
Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja.
Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta, jer sadrži visok procenat vode, čak 93 odsto.
Zašto je dobro jesti tikvice?
Sadrže puno vitamina, minerala, posebno je visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena.
Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju dragocenim hranljivim materijama i čine nas vitkim.
ZAŠTO KARFIOL TREBA JESTI SVAKOG DANA? 5 glavnih razloga!
Kod tikvica su važne i gorke materije, jer podstiču rad creva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Konzumiranjem tikvica poboljšavaju se rad mozga i koncentracija, tikvice smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje pod-nositi stres.
Antioksidanti, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama mogu da smanje nivo holesterola u krvi.
Takođe pogoduju i zdravlju srca. Tikvice poboljšavaju varenje belančevina. Zato je važno da ih što češće jedete uz meso i ribu.