provereni ručak
ČORBASTI PASULJ: Jelo na kašiku koje će nestati iz tanjira dok se okrenete! (RECEPT)
Pasulj je u mnogim domovima jedno od najčešćih jela, a nema jednostavnijeg
Objavljeno: 25.03.2021. 14:59h
Autor:
Autor:
Sastojci:
- 500 g pasulja tetovca
- 500 g crnog luka
- 500 g suvih kostiju
- 1 jabuka
- 1/2 sveže ljute paprike
- 15-ak zrna bibera
- 3 lista lovora
- so
Sastojci za zapršku:
- 40 g ulja ili masti
- 30 g brašna (3 ravnije kašike)
- 2 kašičice aleve paprike
Priprema:
- Pasulj stavite u cediljku i operite hladnom vodom.
- Prebacite pasulj u veću šerpu i prelijte sa 1.5 litar vode, dodajte 1.5 kašičicu soli i ostavite preko noći da se namoči i nabubri.
- Zatim, odlitjte tu vodu.Trebalo bi da su se zrna povećala bar duplo.
- Nalijte 1.5 litar vode.
- Luk iseckjte tsitno.
- Suvu kosku usitnite satarom ili tražite od mesara da to učini za vas.
- Usitnjene delove ispeite pod vodom da spadne trunje od smrvljenih kostiju, stavite u drugi lonac, nalijte vodom da ogreznu i kuvajte poklopljeno na srednoj temperaturi bar dva sata, tj. dok meso ne postane sasvim meko i lako spada sa kostiju.
- Paralelno stavite pasulj da se kuva.
- Kad provri kuvajte 10 minuta, pa prospite vodu.
- Nalijte sa 2.5 litra nove vode i dodajte 2.5 kašičice soli.
- Ubacite biber u zrnu, iseckan crni luk, lovor, ljutu papričicu i jabuku.
- Kuvajte ponovo do ključanja, pa smanjite temperaturu na trećinu i nastavite kuvanje u poklopljenoj šerpi dok zrna pasulja skroz ne omekšaju.Koliko će to trajati najviše zavisi od samog pasulja, može biti sat, dva ili tri... Pratiti nivo tečnosti u šerpi, po potrebi dodati još vode ili, još bolje, one supice od kuvanja kostiju.
- Sa ohlađenih kuvanih kostiju skinite meso i dodajte pasulju.
- Kad pasulj omekša, rešetkaskom kašikom izvadite jabuku i papričicu.
- Takođe, izvadite i par zrna sa malo one vodice, probajte radi provere ukusa, dosolite ako ima potrebe.
- Napravite zapršku za pasulj, tako što ćete na manjem tiganju ugrejati 40 g ulja ili masti, dodati 30 g brašna i propržiti kratko, da ne potamni mnogo.
- Isključite ringlu, pa dodajte 2 kašičice aleve paprike, promešajte i izlijte u pasulj mešajući ga istovremeno.
- Ostavite još malo da krčka, da se čorbica zgusne, oko 15-20 minuta.
( proverenirecepti.com )