Obratite pažnju

NAJBOLJA PREVENCIJA PROTIV RAKA DEBELOG CREVA: Sve što treba da uradite je OVO!

Istraživači su otkrili da su žene koje su unosile najviše ultraprerađene hrane, oko 10 porcija dnevno, imale 45 odsto veći rizik od razvoja polipa Foto: Shutterstock

Rak debelog creva razvija se dugo bez simptoma, stoga se u velikom većini slučajeva pacijenti obraćaju lekarima kada je bolest već uznapredovala. Stručnjaci kažu da se bolest može sprečiti ako pratite ove jednostavne preporuke:

Faktori rizika za rak debelog creva

Sa akumulacijom epitelnih ćelija na crevnoj sluznici, mogu se formirati polipi - mali izrasline koji u obliku podsećaju na gljivicu. U većini slučajeva nisu opasni po zdravlje. Ali pod uticajem negativnih faktora, degeneriše se u maligni tumor.

Onkolozi identifikuju nekoliko faktora rizika na koje se ne može uticati:

  • starost pacijenta je preko 50 godina;
  • hronični zapaljenski procesi u crevima;
  • genetska predispozicija.

Postoje faktori koji se mogu i trebaju kontrolisati kako se ne bi suočili sa rakom debelog creva:

  1. nezdrava ishrana uz upotrebu velikih količina crvenog mesa,
  2. dimljenog mesa i kobasica;
  3. nedostatak vlakana u ishrani;
  4. stacionarni način života;
  5. pušenje;
  6. zloupotreba alkohola.

Polipi sporo rastu, pa kada se otkrije tumor, lekari nadgledaju dinamiku rasta koristeći godišnje skrining i kolonoskopiju.

Odgovornim pristupom sopstvenom zdravlju i preventivnim merama nekoliko puta se smanjuje rizik od malignog tumora.

Ishrana za prevenciju raka debelog creva

Svetski fond za istraživanje raka, Američko društvo za kliničku onkologiju i drugi ugledni istraživački centri tvrde da jedenje crvenog mesa značajno povećava rizik od raka. Tokom termičke obrade u njemu se formiraju heterociklični amini i ugljovodonici, koji su opasni i kancerogeni. Možete smanjiti rizik od raka creva smanjenjem količine crvenog mesa na 500 grama nedeljno. Ovo takođe uključuje sve kobasice i dimljeno meso. Kuvajte meso u sopstvenom soku ili dinstajte da smanjite temperaturu kuvanja.

Nitrati nisu ništa manje opasni. Proizvođači dodaju hemijska jedinjenja kobasicama, kao što je konzervans, koriste se boje i šećeri za poboljšanje ukusa i lepu nijansu mesnog proizvoda. Pod uticajem hlorovodonične kiseline pretvaraju se u N-nitrozo jedinjenja koja mogu izazvati malignitet ćelija u crevima.

Rak debelog creva ili kolorektalni karcinom je opasna bolest koja se nalazi na trećem mestu po rangu onkoloških tumora kod muškaraca i na drugom mestu kod žena. Pojavljuje se sa patološkom promenom u tkivu sluzokože, degeneracijom polipa. Glavni problem je što je dijagnoza u ranoj fazi teška zbog posebnosti lokacije fokusa