Obratite pažnju

4 najveća mita o novim sojevima korona virusa: Ne verujte u sve što čujete!

Za početak, uopšte nije tačno da su novi sojevi virusa kovid 19 iznenadili naučnike

Objavljeno: 05.02.2021. 14:37h
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U proteklih mesec dana vesti o novim sojevima korona virusa pojavile su se širom sveta: prvo u Velikoj Britaniji, zatim u Južnoj Africi i Brazilu, a sada su ti otkriveni i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izveštaji su različiti, mnogi uznemirujući. Mnogi od nas napokon su se nadali boljim danima, zahvaljujući dolasku vakcine i blagom padu stope oboljenja u svetu i zemlji. Umesto toga, stručnjaci za zarazne bolesti upozoravaju da će sledećih šest do 14 nedelja možda biti "najmračnije" razdoblje pandemije ako ne budemo oprezni.

Vraćeni smo u razdoblje stvarne naučne nesigurnosti, ali to takođe nisu samo loše vsti. Borite se da uopšte shvatite šta se događa? Niste jedini. Donosimo četiri uobičajena mita o novim sojevima kovida 19 i nekoliko detalja o onome što za sada znamo (a i ne znamo).

1. mit - Novi sojevi iznenadili su zdravstvene stručnjake

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objasnili su da se virusi neprestano menjaju mutacijom i da se očekuje pojava novih varijanti virusa. Od početka pandemije, stručnjaci su i te kako bili svesni i spremni za razvoj i širenje novih sojeva.

Međutim, činjenica da su se ove varijante brzo proširile sugeriše da su one postojale i pre nego što su ih zdravstveni stručnjaci detektovali. CDC piše da se čini kako je soj otkriven u Južnoj Africi bio prisutan čak mesecima pre nego što se o njemu počelo izveštavati.

foto: Shutterstock

2. mit - Novi sojevi mnogo su opasniji od onog izvornog

Još uvek nema podataka koji bi potvrdili uzrokuju li nove varijante virusa težu kliničku sliku ili više smrtnih ishoda. Britanski naučnici nedavno su izjavili da se čini kako je britanski soj zarazniji i smrtonosniji. Objasnili su to na primeru: da je 1.000 muškaraca starijih od 60 godina zaraženo, izvorni virus verovatno bi uzrokovao smrtni ishod kod njih 10, a nova varijanta kod njih 13 ili 14.

Ali, razlog može biti i to što su nove varijante prenosivije, a ne zato što sami sojevi uzrokuju smrt. Nove varijante “šire se lakše i brže od ostalih sojeva – što može dovesti do većeg broja novoobolelih”, navodi CDC. To bi moglo dovesti do više hospitalizacija i moguće više smrtnih slučajeva.

3. mit - Trenutne vakcine nisu efektne protiv novih sojeva

Prema dosadašnjim podacima, Modernina i Fajzerova vakcina pružaju određenu zaštitu protiv novih sojeva Covida-19, a u nešto manjoj meri su efektne protiv soja iz Južne Afrike. Obe kompanije rade na tome da ojačaju vakcine kako bi ona bila efikasnija protiv novih sojeva.

4. mit - Ne možemo da sprečimo širenje novih sojeva

Iako se nove varijante virusa brže šire, postojeće epidemiološke mere, koje su usporile izvorni soj virusa, mogu usporiti i širenje novih sojeva, piše Huff Post.

Dakle, i dalje je potrebno nositi masku, održavati distancu i redovno prati ruke. Osim toga, stručnjaci navode da je vakcina naš jedini alat u borbi s korona virusom i da je potrebno što pre vakcinisati što veći broj ljudi kako bismo konačno pobedili u ovoj borbi.