Kao što već znate, reč je o jelu od leblebija koje su zbog svoje nutritivne vrednosti jako popularne među vegetarijancima širom sveta. Ono što je najbolje je što ove male pržene okruglice možete kombinovati sa raznim svežim prilozima, salatama i umacima, te svaki put kreirati nov i uzbudljiv gastro doživljaj.
Iako se na Srednjem istoku, odakle falafel potiče, on tradicionalno sprema od leblebija ili pasulja, izgnječenog belog luka, peršuna i začina kao što su kumin i slatka paprika, danas postoje brojne varijacije na temu, a mi vam u nastavku donosimo jedan proveren recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.
Potrebno je:
- 250 g sirovih leblebija
- 2,3 čena belog luka
- 1 crni ili ljubičasti luk
- 30 g brašna
- 5 g samlevenog kima
- 4,5 g sode bikarbone
- so, biber
- sok od pola limuna
- kumin
- malo čilija
- korijander
- bosiljak
- ulje za prženje
(Stil.kurir.rs/Citymagazine.rs)
Kao jedan od vodećih trendova u ishrani za ovu godinu ističe se veća upotreba leblebija, pa smo stoga odlučili da se danas malo pozabavimo ovom zdravom namirnicom, i otkrijemo vam recept za najukusniji falafel koji možete spremiti kod kuće.