probajte
Tajne plemena poznatih po trčanju: Recept za domaći gel koji vraća energiju i oporavlja telo!
Kao "Red Bull star deset hiljada godina", opisao je domaći gel od čia semenki autor trkačkog bestselera "Rođeni za trčanje", u kojem pokušava otkriti tajnu Tarahumara, najboljih ultramaratonaca na svetu...
Autor:
Pleme Tarahumara, koje samo sebe naziva Raramuri (ljudi koji trče, odnosno ljudi laganih nogu), najbolji su ultramaratonci na svetu. Žive u planinama Siera Madre u severozapadnom Meksiku, a kako bi otkrili tajnu njihove brzine i izdržljivosti, stručnjaci i istraživači razloge su tražili u ishrani, načinu života, razmišljanja, pa čak i građi mozga.
U dve kašičice čia jemenki ima 140 kalorija, 4 grama proteina, 11 grama vlakana, 7 grama nezasićenih masnih kiselina, kalijuma, natrijuma, kalcijuma, cinka, magnezijuma i antioksidanata. Upoređujući koncentraciju lekovitih omega-3 masnih kiselina po kilogramu čia semenki i lososa – majušna zrnca pobeđuju.
Tarahumare, čija se ishrana bazira na pasulju, avokadu, tortiljama i povrću, svoj energetski napitak, odnosno gel dibijaju tako što pomešaju vodu sa semenkama. Ponekad znaju da dodaju i malo meda ili limete. Taj im gel omogućuje izdržljivost i hidrataciju tokom trčanja na visokim temperaturama.
Kada se napiju vode, čia semenke narastu deset puta stvarajući gel. Nakon što se pojede, oblaže želudac i stvara barijeru koja usporava pretvaranja ugljenih hidrata u šećer. Tako stabilizuje šećer u krvi kako bi se zadržala energetska ravnoteža. Osim toga, čia semenke nadoknađuju elektrolite koji se gube znojem, a zahvaljujući proteinima umanjuju se oštećenja tkiva i ubrzava oporavak nakon aktivnosti.
Ako želite da napraviti domaći gel koji će vam vratiti energiju na trkama ili u planini, osim čia semenki iskoristiti možete i urme, med, limunov sok, kokosovo ulje, so – i kakao ili koncentrat višnje koji sprečava upalne procese.
Sastojci za domaći energetski gel:
- 3-4 suve urrme
- 1 kašika čia semenki
- 1 kašika kokosovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika meda
- 1/4 kašika soli
- 1 kašika kakaa ili 1 kašika prirodnog soka od višanja
Priprema:
1. Namočite urme preko noći, izvadite im koštice pa ih izmiksajte s ostalim sastojcima.
2. Stavite gel u plastične vrećice i čuvajte ga u frižideru ili zamrzivaču.