SAVRŠEN DESERT
Najukusnije čokoladne oblande: Poslastica detinjstva kojoj se svi rado vraćamo! (RECEPT)
Priprema ovih oblandi jeste dug proces, ali vredi svaki utrošeni minut
Objavljeno: 16.11.2020. 13:20h
13:23h
Autor:
Autor:
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 600 g šećera
- 200 g čokolade za kuvanje (tamnija je bolji izbor)
- 250 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 pakovanje oblatndi (5 listova)
Brza baklava od 5 sastojaka: Sočni, slatki greh kojem niko ne može da odoli! (RECEPT)
Priprema:
- Sipajte mleko u veću posudu, dodajte šećer, stalno mešajući.
- Kad mleko provri, smanjite na najmanju vatru i kuvajte dva i po sata, uz povremeno mešanje, na svakih pola sata sasvim dovoljno.
- Tokom ovog dugog procesa mleko će sa šećerom polako početi da menja boju i pretvoriće se u karamel.
- Nakon otprilike 30 minuta neprekidnog kuvanja, tečnost će postati svetlo krem boje, nakon sledećih pola sata postaće još tamnija, dok će poslednji rezultat biti prava tamne boja karamele. Imajte na umu da se karamela do kraja zgusne tek kada se ohladi.
- Pazite da polako mešate jer se karamela može dobiti jaku penu kad stavite kašiku u lonac.
- Nakon dva i po sata kuvanja, u vruću karamelu dodajte naseckanu čokoladu.
- Promešajte da se rastopi, a zatim dodajte naseckani maslac i promešajte da se i on rastopi.
- Na laganoj vatri kuvajte još 2-3 minuta uz neprestano mešanje.
- Stavite oblande u veću posudu.
- Na prvi list oblande stavite šest do sedam kašika nadeva, ravnomerno rasporedite i pokrijte s drugim listom oblande.
- Ponovite postupak dok ne potrošite svu kremu i sve oblande.
- Kad završite sa sva četiri sloja čokoladne karamele stavite nekoliko knjiga na vrh ili nešto drugo dovoljno teško kako bi dobro upile nadev.
Brzi domaći čokoladni rolat: Poslastica koju obožavaju sve generacije! (RECEPT)
( Stil/Gastro.24 Sata.Hr )