MORATE DA PROBATE!

Piroške punjene sočnim mesom: Večera da vam pamet stane!(RECEPT)

Piroške hrskavih korica spolja i mekog, vazdušastog testa iznutra, nadevene začinjenim mesnim filom su pravi delikates.

Objavljeno: 10.11.2020. 17:11h
Autor:
Foto: Profimedia

Sastojci:

Testo

  • meko brašno "tip 400" 550 g
  • gusti jogurt 100 g
  • svež kvasac 20 g (1/2 pakovanja)
  • šećer 1 kašičica
  • ulje 2 kašike
  • so 1 kašičica
  • mlaka voda 250 ml

Nadev

  • juneće mleveno meso 250 g
  • crni luk 1 glavica
  • ulje 2 kašike
  • pire od paradajza 1 kašika
  • mlevena paprika 1 kašičica
  • biber 1/4 kašičice
  • so 1/2 kašičice
  • ulje za duboko prženje

Kako pripremiti

Navedene mere su za 12 piroški dužine 14 cm nakon prženja.

Ako sami meljemo meso, komad junećeg buta isprati pod hladnom vodom, posušiti papirnim ubrusom, očistiti od masnoće i žilica, iseći na male komade, pa samleti na mašini ili u čoperu. Na tihoj vatri zagrejati ulje u tiganju, pa dodati sitno iseckan crni luk i dinstati nekoliko minuta. Dodati mleveno meso i nastaviti s dinstanjem još 15 minuta, ili sve dok meso ne bude termički obradjeno. Često promešati. Dodati so, biber, mlevenu papriku i pire od paradajza, promešati i skloniti s vatre. Pokriti tiganj i ostaviti da se nadev sasvim ohladi.

Priprema testa: Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i smlačiti vodu. U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja. Posoliti i izmešati. Preko brašna izmrviti svež kvasac, pa dodati gusti jogurt. Dodati šećer, mlaku vodu i ulje. Promešati kašikom pa nastaviti mešenje rukom u činiji, uz dodavanje po malo preostalog brašna. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i završiti mešenje. Mera za brašno je prilično tačna, ali okvirno data, pa se ne treba striktno držati, već se voditi osećajem pod rukama.

Kompaktnu i nelepljivu loptu od testa staviti u čistu, nauljenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu da se udvostruči.

Priprema piroški: Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i bez mešenja razviti oklagijom na debljinu do 1 cm. Pomoću lenjira izmeriti i obeležiti pravougaonike veličine 12 x 8 cm, a zatim ih iseći oštrim nožem. Ostatak testa sakupiti, premesiti i ponoviti postupak. Dobićemo 12 pravougaonika, za 12 piroški. Nadev od mesa podeliti na 12 jednakih delova. Na sredinu svakog pravougaonika staviti nadev, a ivice testa čvrsto spojiti štipkanjem, pa zaokružiti izmedju dlanova, ili kortljanjem po radnoj površini. Formirane piroške redjati na pobrašnjen poslužavnik, pa ih pokriti plastičnom folijom da se testo ne bi osušilo. U tiganj sipati ulje za duboko prženje i zagrejati ga na umerenoj vatri.

Važno je da vatra ne bude jaka da piroške ne bi spolja pregorele, a iznutra ostale nepečene. Pomoću čačkalice proveriti da li se ulje zagrejalo tako što ćemo vrh umočiti u ulje, pa ako se oko drvceta budu pojavili mehurići - ulje je spremno. Stavljati piroške na vruće ulje onim redom kojim smo ih formirali. Pržiti ih uz okretanje nekoliko minuta, sve dok ne budu porumenele i povećale svoju veličinu. Ako nismo sigurni da li je piroška iznutra ispržena, preseći prvu pirošku i na osnovu preseka zaključiti koliko je vremena potrebno za dobro prženje i da li je temperatura ulja odgovarajuća. Ispržene piroške stavljati na papirni ubrus. Testo je takvo da ulje ne prodire u pirošku, već ostaje na h-rskavoj korici. Najlepše su dok su tople i sveže, pa ih odmah servirati.

(Stil.kurir.rs/Najboljirecepti)