Probajte
Recept za sos od 5 sastojaka koji se jede sa svim mesima: Bolji od ajvara, pravi se sto puta lakše!
Pecite paprike dok površina ploda ne dobije crnu boju. Ne brinite se, crna kožica na paprici garantuje sjajan ukus sosa...
Autor:
Romesco je ime sosa napravljenog od pečenih paprika i orašastih plodova poput badema, oraha ili lešnika. Prvi su ga napravili katalonski ribari kao prilog uz plodove mora, ali danas se služi uz gotovo svu moguću hranu.
Maže se na hleb ili tost, servira uz jagnjetinu i piletinu, a poslužuje se čak i uz puževe. Uz orašaste plodove i papriku u originalnom receptu mogu se naći i preprženi komadići hleba, pečeni beli luk i paradajz..Izgledom podseća na ajvar, a s njim deli i neke zajedničke sastojke. Otkrivamo vam jednostavan recept za umak romesco, koji se lako i brzo priprema od pet osnovnih sastojaka i nešto začina. Sastojci:
- 3 veće crvene paprike
- 8 češnja belog luka
- 200 g starog hleba
- 150 g prženih badema
- 50 ml jabukoog sirćeta
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica dimljene paprike u prahu
- 1 kašičica kajenskog bibera
- 1 kašičica soli
Priprema:
1. Pecite paprike na plinskom šporetu, roštilju ili čak u rerni dok površina ploda ne dobije crnu boju. Ne brinite se, crna kožica na paprici garantuje izvrstan ukus sosa. 2. Kada su paprike pečene prebacite ih u posudu i prekrijte folijom da se ohlade. 3. Za to vreme u tiganj ulijte svo maslinovo ulje i u njemu prepržite očišćen beli luk u komadu. Pecite uz stalno mešanje oko tri minuta dok beli luk ne dobije lepu zlatno-žutu boju. Potom izvaditebeli luk iz tiganja. 4. U isto ulje i tiganj stavite kockice starog hleba i pržite ih dok ne postanu zlaćane i hrskave. 5. Odstranite crnu kožicu s paprika. Očišćene paprike stavite u blender zajedno s pečenim čebelim lukom i hlebom, prženim bademima i sirćetom. Sve zajedno izblendajte dok ne dobijete smesu nalik na ajvar. 6. Umak romesco začinite solju, biberom i sa nešto dimljene paprike u prahu.