Sezona spremanja turšije

Kako se kiseli cvekla da se sačuvaju svi vitamini: Recept za najzdraviju zimnicu!

Nema lepše i zdravije salate od domaće ukiseljene cvekle

Objavljeno: 28.08.2020. 14:51h 14:57h
Autor:
Foto: Profimedia

Sastojci: 5 kg cvekle, 500 ml sirćeta, 2l vode, 60 g soli, 80 g šećera, 1 kesica konzervansa.

Priprema: Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obe strane. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba da ima dosta vode, jer će se duže kuvati, bar 2 sata.

Posle sat i po, uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu da vidite koliko je skuvana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa dokuvati još nekih pola sata. Procediti i ostaviti da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuvati. Kada provri skloniti sa vatre i poklopiti. Posle 10 minuta dodati konzervans i promešati, brzo će se otopiti.

Ohlađenu cveklu oljuštiti, može i prstima, oprati, pa seći na tradicionalne kolutove. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.

Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suvo i tamno mesto do služenja.

Od ove mere dobija se 9 tegli.

Savet: Najsvežija cvekla je sa lišćem koje podseća na blitvu. Ukoliko ga nema, cvekla može biti stara do 2-3 nedelje, a kada je birate, birajte mesnate, čvrste plodove jarke boje.