Rajsko mediteransko voće

5 najlepših recepata sa smokvama: Poslastice za pamćenje!

Uživanje za sva čula, dobrobit za zdravlje

Objavljeno: 14.08.2020. 12:26h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ništa lepše i više osvežavajuće tokom leta od zrelih, sočnih smokava!

Osim u svežem stanju, smokve obožavamo i u poslasticama, ali i slatkoj zimnici kojoj je sezona spremanja upravo počela.

Zato vam predstavljamo 5 najukusnijih načina da ovog leta iskoristite smokve!

1. Šarene kocke sa smokvama

foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 4 jaja, 4 kašike brašna, pola praška za pecivo, 100 g čokolade, 150 g šećera, 2 pudinga od vanile, 50 g maslaca ili margarina, 200 g svežih smokava, 500 ml mleka.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

2. Medeni kolač sa smokvama

foto: Shutterstok

Sastojci: 500 g gotovih kora, 8 zrelih smokvi, rendana kora pomorandže, sok od jedne pomorandže, 1 kašika meda, 2 jaja, 200 g putera, 200 g šećera, 200 g badema.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

3. Slatko od smokava

foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 1 kg smokava, 1 kg šećera, 1 limun, 1 limuntus, šipka vanile ili vanilin šećer, listići rezetlice (po želji).

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

4. Čokoladna torta od smokava

foto: Shutterstock

Sastojci za fil: 10 žumanaca, 6 kašika šećera, 100 g crne čokolade, 250 g margarina.

Kora: 10 belanaca, 300 g šećera, 250 g seckanih suvih smokava, 100 g sitno iseckanih oraha, 60 g brašna.

Dekoracija: 300 ml slatke pavlake, 100 g crne čokolade.

Priprema: Penasto umutiti belanca i postepeno, kašiku po kašiku, dodavati šećer. Mutiti dok se šećer ne rastopi, a zatim dodati smokve i orahe. Promešati ručno (nikako mikserom), dodati brašno i sjediniti smesu. Smesu razliti u pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 20 minuta. Koru izvaditi iz rerne, ohladiti i iseći na tri jednaka dela.

Umutiti penasto žumanca sa šećerom, a zatim ih skuvati na pari. Dodati crnu čokoladu, mešati dok se ne rastopi i ostaviti da se ohladi. U ohlađen fil dodati penasto umućen margarin i umutiti.

Filovati tortu sledećim redosledom: kora-fil-kora-fil-kora, a zatim celu tortu premazati preostalim filom. Dekorisati tortu šlagom, posuti rendanom čokoladom i do posluženja čuvati na hladnom mestu.

5. Džem od smokava

foto: Profimedia

Sastojci: 5 kg svežih smokvi, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 150 g meda, rendana kora 1 narandže, 2 kašičice cimeta, 1 kašičica limuntusa.

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

(Stil.kurir.rs)