Kućna radinost
Uradite sami: Kako da uzgajate zdrave klice za vaš jelovnik
Bogatstvo važnih vitamina, minerala i drugih fitohemijskih supstanci u klicama je odlična dopuna vašoj ishrani
Autor:
Seme u sebi sadrži toliko snage da se iz njega razvija čitava, moćna biljka! To bogatstvo važnih vitamina, minerala i drugih fitohemijskih supstanci biće odlična dopuna vašem jelovniku, a najsigurniji ćete biti da je proizvod isklijavanja svež ako ga sami pripremite kod kuće, prenosi Lovesensa.rs.
Od materijala su vam potrebne čiste staklene tegle, plastična mrežica ili gaza, gumice, voda i seme. Savetujemo vam da nabavite seme organskog porekla kad god je to moguće.
Korak 1: Operite tegle i seme i dobro ga preberite. Izbacite sve ono što odudara od pravilnog oblika ili boje.
Korak 2: Napunite tegle do trećine semenom, pa nalijte do vrha vodom sobne temperature. Ako je tegla manja, možete je napuniti i do polovine semenom, važno je samo da ostane dovoljno prostora za seme. Isecite parče mrežice ili gaze tako da prekrije otvor tegle i da pada sa strane oko 2 cm pa ga pričvrstite gumicom.
Korak 3:
Korak 4: Ocedite vodu kroz mrežicu (gazu), a zatim je uklonite. Napunite teglu svežom vodom, pa isperite klice nežno mućkajući teglu. Ponovo ocedite vodu.
Korak 5: Nakrenite teglu pod uglom tako da ostatak vode polako iscuri i da vazduh može da cirkuliše. Ovu proceduru treba ponoviti najmanje dva puta dnevno i za nekoliko dana vaše klice će biti spremne za upotrebu.
Korak 6: Pre upotrebe ih dobro operite i čuvajte ih u frižideru, u dobro zatvorenim teglama sa metalnim poklopcima. Trebalo bi ih pojesti u roku od 2 do 3 dana. Ako vam treba veća količina, pravite klice u nekoliko tegli, a ne u jednoj velikoj. Za njihov razvoj potrebno je da vazduh nesmetano cirkuliše.