preukusno
Ovako se spremaju u elitnim restoranima: 5 ukusnih i zdravih salata sa rukolom! (RECEPTI)
Leti su zelene salate obavezne na našem stolu. Pored toga što su zdrave i ukusne, njihova priprema traje najviše 10 minuta.
Autor:
Ukoliko ste umorni od paradajza i krastavca, predlažemo da isprobate salate sa rukolom koje mogu postati dodatak jelu ili odlična užina.
Rukola je bogata vitaminima i pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva. Utiče na dobro raspoloženje, a mnogi nutricionisti kažu da deluje i kao afrodizijak.
Otkrivamo vam najukusnije recepte za salate sa rukolom u kojima ćete uživati.
ZELENA SALATA
Sastojci:
- Avokado - 50 g
- Grašak - 20 g
- Boranija - 30 g
- Krastavci - 40 g
- Tikvice - 35 g
- Rukola - 5 g
- Spanać - 5 g
- Semenke bundeve - 5 g
- Beli kupus - 15 g
- Maslinovo ulje - 4 ml
Za preliv:
- Med
- Soja sos
- Sok sveže narandže - 15 ml
- Maslinovo ulje - 8 ml
Način pripreme:
Narezati krastavce, pomešati sa seckanim belim kupusom, tankim kriškama tikvica, graškom i boranijom, rukulom i spanaćem. Dodajte pola svežeg avokada. Kombinujte sve sastojke da napravite sos. Začinite salatu maslinovim uljem i kuvanim sosom na bazi meda. Pospite salatu semenkama bundeve.
ZELENA SALATA SA SEMENKAMA
Sastojci:
- Miks zelene salate - 50 g
- Zelena jabuka - 50 g
- Mlade tikvice - 60 g
- Rukola - 10 g
- Crni luk
- So - 0,5 g
- Paprika - 1 g
- Maslinovo ulje - 15 g
- Semenke suncokreta - 10 g
- Suva crna ribizla - 10 g
Za preliv:
- Dižon senf - 40 g
- Maslinovo ulje - 500 g
- So - 5 g
- Šećer - 5 g
- Med - 5 g
- Belo vinsko sirće - 40 ml
Način pripeme:
Luk sitno naseckajte, pomešajte sa maslinovim uljem. Dodajte so, šećer, med, senf, vinsko sirće. Sve dobro izmešajte. Stavite preliv u duboki tanjir, a zatim salatu i rukolu. Zelenu jabuku narežite na tanke kriške i stavite na tanjir. Zatim dodajte tanke kriške tikvica. Pržite semenke i stavite ih na tanjir. U salatu dodajte so, biber i maslinovo ulje. Ukrasite bobicama crne ribizle.
ZELENA SALATA SA AVOKADOM I GRAŠKOM
Sastojci:
- Brokoli - 100 g
- Grašak - 20 g
- Avokado - 70 g
- Tikvice - 50 g
- Rukola - 10 g
- Zelena salata - 30 g
Za preliv:
- Maslinovo ulje - 10 ml
- Med - 10 ml
- Susamovo ulje - 10 ml
- Limunov sok - 5 ml
- So - 1 g
Način pripreme:
Brokoli prethodno obarite u slanoj vodi 4-5 minuta, a zatim ohladite ledom. Da biste napravili sos, sjedinite sve sastojke i umutite. Kombinujte brokoli, tikvice, rukolu, avokado, salatu i pomešajte sos.
VELIKA ZELENA SALATA
Sastojci:
- Listovi salate 2-3 vrste - 100 g
- Zelena jabuka - 50 g
- Sveži zeleni grašak - 45 g
- Tikvice - 70 g
- Avokado - ½ kom.
- Rukola - 10 g
Za preliv:
- Limunov sok - 30 ml
- Maslinovo ulje - 30 ml
- Beli luk - 1/3 češnja
- Šećer - 5 g
- So - 1 g
Način pripreme:
Pomešajte limunov sok, so i šećer i lagano dodajte maslinovo ulje, dok preliv ne postane kremast. Dodajte sitno iseckani beli luk. U posudu stavite lišće salate, rukolu, jabuku narežite na tanke trakice, narežite tanke kriške tikvica, dodajte grašak, avokado i prelijte prelivom.
SALATA SA RUKOLOM I JAGODAMA
Sastojci:
- Paradajz - 50 g
- Jagode - 40 g
- Rukola - 10 g
- So, biber po ukusu
- Semenke bundeve - 10 g
- Maslinovo ulje - 10 ml
- Sirće - 10 ml
- Semenke bundeve za ukras
Način pripreme:
Iseckajte paradajz. Pomešajte sa rukulom, dodajte so i biber po ukusu. Začinite maslinovim uljem. Dodajte seckane jagode. Dodajte nekoliko kapi sirćeta i ukrasite semenkama bundeve.