Obratite pažnju

Ova hrana pogoršava ekcem: Namirnice koje treba isključiti iz ishrane!

shutterstock-113261071.jpg
Foto: Shutterstock

Ekcem na koži je izuzetno neprijatna pojava koja se teško leči, a prvi korak koji treba preduzeti jeste isključiti sve faktore koji mogu da ga pogoršaju.

Koža najbrže i najčešće reaguje na hranu, pa se savetuje da osobe koje pate od ekcema sledeće namirnice svedu na minimum ili ih potpuno izbace iz svakodnevne ishrane:

  • Aditivi (eliminišite dodatke i prerađenu hranu koja može pogoršati ekcem)

  • Intolerancija na hranu (izbegavajte hranu koja uključuje gluten, mlečne proizvode, školjke ili kikiriki)

  • Trans masti (izazivaju neravnotežu masnoća i upalne procese u telu)

  • Šećer (pojačava upale i smanjuje imunološku funkciju)

  • Slana hrana (može povećati upalu)

  • Najčešći alergeni iz hrane (citrusi, soja, cimet, vanila, paradajz i mlečni proizvodi).

(Stil.kurir.rs)

Koža najbrže i najčešće reaguje na hranu