Bacite se na kuvanje
8 vrhunskih jela bez mesa: Nezamenljivi letnji recepti!
Hrana koja će vas zasititi, a neće opteretiti stomak
Autor:
Iako je meso vrlo zasitno i preporučuje se u ishrani bar dva do tri puta nedeljno, kada dođu topli dani ono dobija status teške hrane koja nam ne više ne prija toliko.
Leto je vreme da se okrenemo laganijim obrocima, ali i sezona najukusnijeg zdravog povrća.
Zato vam preporučujemo 8 najlepših jela bez mesa!
1. Složenac sa tikvicama i krompirom
Sastojci: 500 g krompira, 300 g tikvica, 2 dl kisele pavlake, 1 luk ili tri mlada luka, 50 g narendanog kačkavalja, 100 ml mleka, 1 kašika glatkog brašna, 1 čen belog luka, so, sveže mleveni biber, muskatni oraščić, majčina dušica
Priprema: Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove. Tikvice ne ljuštite - samo ih nasecite na kolutove. Vatrostalnu posudu podmažite maslacem i u nju složite krompir i tikvice.
Luk isecite na tanke kolutove i poređajte po krompiru i tikvicama. Sve pospite majčinom dušicom. Razmutite brašno u mleku, dodajte pavlaku, sitno naseckan beli luk, so, biber i narendani muškatni oraščić. Prelijte preko krompira i tikvica.
Pecite na 200°c oko pola sata da povrće omekša. Pospite narendanim kačkavaljem i pecite još 10-15 minuta.
Francuski krompir: Ovakav još niste probali! (RECEPT/VIDEO)
2. Paprike punjene karfiolom
Sastojci: 600 g karfiola, 7-8 paprika, so, biber, 2 jaja, 1 šargarepa, 1 paprika, 1 glavica crnog luka, 200 g kisele pavlake ili kačkavalja, kolutovi paradajza.
Priprema: Na ulju ispržiti sitno iseckan luk, papriku i šargarepu. Karfiol obariti pa ga isitniti. Prženi luk i pavlaku dodati u karfiol. Dodati so i biber, pa sve dobro izmešati.
Papriku oprati, izvaditi seme, raseći je i puniti nadevom. Napunjenu papriku dozgo zatvoriti kolutovima paradajza. Izrendati preko paprika kačkavalj i malo pouljiti. Peći u rerni na 200 stepeni 30-40 minuta.
3. Vitaminski slatki kupus
Sastojci: 1 glavica kupusa, 2-3 šargarepe, 1 veza mladog luka, 5-6 čenova belog luka, 1 celer, 2-3 krompira, zelena paprika (slatka i ljuta), 1-2 paradajza (može i kuvani), suvi začin, aleva paprika, 1 kašika brašna, ulje.
Priprema: Kupus iseći na krupnije kocke i staviti pola u šerpu, a povrće iseći na kolutove ili kocke pa staviti u sredinu šerpe na kupus i pokriti drugom polovinom kupusa. Dodati paprike, list celera ili peršuna. Naliti vodom do pola i staviti da se kuva oko 45-50 minuta. Dodati začine i paradajz kada se kupus skuva.
U tiganj sipati malo ulja, dodati brašno i beli luk. Malo propržiti, dodati alevu papriku i odmah skloniti sa ringle i sipati u kupus. Probati, pa dodati soli ako treba. Naseckati još malo peršunovog lista.
Ostaviti da krčka još minut, dva i isključiti ringlu.
Starinski koh bez mleka: Najbolji recept svih vremena!
4. Grašak sa pečurkama
Sastojci: 3 glavice crnog luka, 600 g graška, 500 g pečuraka, 200 ml paradajz sosa, 2 kašike brašna, suvi začin, malo ulja.
Priprema: Oljušten crni luk sitno iseckajte i dinstajte na ulju. Zatim dodajte sitno iseckane pečurke i nastavite sa dinstanjem još 10 minuta. Posle toga dodajte prethodno obaren grašak i sve zajedno dinstajte još 20 minuta na tihoj vatri. Na samom kraju ubacite paradajz sos, biljni začin, nalijte sa malo vode i dodajte brašno. Ostavite da se krčka još 15 minuta.
5. Pohovane paprike punjene sirom
Sastojci: 10 pečenih paprika; 200 grama sira; 4 jaja; malo soli, malo bibera, malo brašna, malo ulja.
Priprema: Paprike očistite od kore i semenki. Zatim umutite sir (može i tvrdi i mrvljeni) i 2 jaja, posolite, pa tim filom napunite paprike. Svaku napunjenu papriku uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja i sve pržite na malo ulja. Kada se isprže, stavljajte ih na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoća.
Posna bajadera: Brz i kvalitetan kolač! (RECEPT, VIDEO)
6. Zelena pasta
Sastojci: 150 grama testenine, 200 grama svežeg spanaća, 50 grama putera, 1 čen belog luka, 120 grama sira, 1 kašika rendanog kačkavalja, so, biber.
Priprema: Skuvajte testeninu prema uputstvu sa pakovanja. Procedite, ali sačuvajte čašu vode u kojoj se kuvala. Sveži spanać s malo vode kratko stavite u tiganj i pržite jedan minut. Nakon toga sklonite da se ohladi, a potom rukama ocedite višak tečnosti i iseckajte ga.
Otopite puter u tiganju, dodajte spanać i iseckani beli luk. Kuvajte na srednje jakoj vatri minut do dva. Dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina (nekoliko kašika) i testeninu pa dobro promešajte. Na kraju pažljivo umešajte sir, posolite, pobiberite, i odozgo pospite rendanim kačkavaljem.
7. Hilandarska boranija
Sastojci: 500 g boranije, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, malo peršuna, 1-2 paradajza, so po ukusu, maslinovo ulje.
Priprema: Boraniju, crni i beli luk očistiti, iseckati peršun i paradajz. U veći, duboki tiganj ređati red boranije, pa malo crnog luka i peršuna, i malo soli. Nalijte vodom da ogrezne, ostavite da proključa, pa opet poređajte povrće istim redosledom i tako sve dok ne potrošite namirnice. Ostavite da lagano krčka.
Kad boranija omekša, dodajte maslinovog ulja po želji i iseckan paradajz, pa kuvajte još sat vremena. Pred kraj kuvanja dodajte i beli luk. Voda bi trebalo potpuno da ispari, a odozgo da se stvori korica.
Svečana poklon pogača: Uputstvo korak po korak! (RECEPT, VIDEO)
8. Grčka musaka sa tikvicama
Sastojci: 4 krompira, 4 patlidžana, 2 tikvice, 3 paradajza, 2 glavice crnog luka, 1 čen belog luka, 5 paprika, so, biber, maslinovo ulje, malo mleka, 4 kašike brašna. Priprema: Operite i očistite sve povrće od semenki. Oljuštite patlidžan, isecite na kriške i posolite. Krompir isecite na kružiće i poređajte ga po dnu posude za pečenje podmazane maslinovim uljem.
Na krompir poređajte patlidžan. U odvojenoj posudi iseckajte paradajz i pomešajte ga sa prethodno ispečenim i isečenim paprikama. Začinite solju i biberom pu ukusu.
Paradajz smesa se sipa nakon patlidžana. Luk i beli luk prodinstajte sa solju po ukusu i dodajte im iseckane tikvice. To je predposlednji sloj musake, i na kraju treba da se završi slojem patlidžana. Uvijte posudu folijom i pecite na 250 stepeni.
Dok se musaka peče možete da pripremite preliv. Pomešajte sveže mleko s brašnom dok se ne dobije homogena smesa u začinite jednom kašičicom soli. Nakon šte se musaka ispeče, prelijte je ovom smesom i dopecite još 15-20 minuta.