PROBAJTE JE!
Ova zelena biljka je riznica zdravlja: Otkrijte njene moći, koje će vam vratiti vitalnost i zaštititi vas od bolesti!
Potočarka je biljka koja se kod nas nešto ređe koristi, spada u zeleno lisnato povrće, a obično raste u prirodnim potocima, zbog čega je i dobila naziv. U posednjih nekoliko godina potočarka se često nalazi na listi super namirnica, a mi vam otkrivamo zašto je to tako.
Autor:
Potočarka spada u porodicu kupusarki u kojoj se nalaze i brokoli, kelj, rukola, prokelj i ostale namirnice koje su takođe bogate vitaminima i mineralima. Veruje se da su je često jeli rimski vojnici, a čak je Hipokrat, otac medicine njome lečio svoje pacijente. Tek u 19. veku postaje poznata u celom svetu, a najčešće se koristila u Engleskoj i to kao dodatak sendvičima za radnike i nešto siromašnije građane. Danas se potočarka smatra jednom od najzdravijih namirnica jer je bogata nutrijentima, a gotovo da ne sadrži kalorije, zato se preporučuje onima koji žele izgubiti koji kilogram, a opet se zdravo i ukusno hraniti.
Nutritivna vrednost potočarke
Uz cveklu, potočarka je namirnica koja sadrži najviše dijetalnih nitrata za koje je dokazano kako snižavaju krvni pritisak, umanjuju potrebe za kiseonikom tokom vežbanja i na taj način poboljšavaju izdržljivost, a nikakve nuspojave im nisu pripisane. Prema istraživanjima, dve šolje potočarke sadrže svega 7 kalorija, u oko 68 grama, tu je i 1,6 g proteina, 0,1 g masti, 0,9 g ugljenih hidrata.
Sa dve šolje sveže potočarke svom organizmu ćete obezbediti 212% vitamina K, 48% vitamina C, 44% vitamina A, 8% kalcijuma, mangana 6 %, kalijuma 4%, te tijamin, riboflavin, vitamin E.
Lekovita svojstva
Konzumiranje svežeg voća i povrća dokazano smanjuje rizik od nastanka mnogih bolesti i stanja. Ništa drugačiji slučaj nije ni sa potočarkom. Mnoga istraživanja su pokazala da se konzumiranjem namirnica poput potočarke smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih obolenja.
Prevencija i lečenje kancerogenih obolenja
U raznim studijama je objavljeno kako komponenta koja se nalazi u kupusarkama koja se zove 3,3′-diindolylmethane (DIM) štiti organizam od kancerogenih obolenja, aili isto tako dokazano je da štiti zdravo tkivo od štetnog uticaja tretmana za lečenje karcinoma.
Na univerzitetu u Džordžtaunu sprovedeno je istraživanje na pacovima kojima je dve nedelje davana krtična doza radijacije. Neki od njih su pored toga, dnevno dobili i injekciju DIM-a. Svi pacovi koji nisu dobili ovu injekciju su uginuli, dok je 50% odsto onih koji su je dobili poživelo još 30 dana. Isto istraživanje je sprovedeno i nad miševima i dobijen je isti rezultat.
Konzumiranjem većih količina kupusarki, na prvom mestu potočarke značajno snižavate rizik od raka pluća i debelog creva, a naučnici smatraju da je to zbog sulfura koji ovim namirnicama daje onaj gorkasti ukus.
Snižavanje povišenog krvnog pritiska
Ljudi koji pate od nedostatka kalcijuma, magnezijuma i kalijuma češće pate i od povišenog krvnog pritiska jer su to minerali koji snižavaju pritisak otpuštanjem natrijuma iz tela i potpomažu širenje arterija. Zato što sadrži sve ove minerale u popriličnim količinama, potočarka je namirnica koja će vam prirodnim putem sniziti pritisak i zato treba da je jedete u što većim količinama ukoliko imate ovakvih problema.
Kako koristiti potočarku
Potočarka je namirnica koja se jede uglavnom u svežem obliku, kao salata, ali vi je možete dodati u testenine, složence, soseve, čorbice kao bilo koje drugo zeleno lisnato povrće. Veoma je mekana i nežna i nije joj potrebna duga termička obrada, svega minut ili dva biće sasvim dovoljno.
Birajte potočarku čiji su listovi tamno zelene boje, hrskavi i sveži, a čuvajte je u frižideru par dana od kupovine. U svakom slučaju gledajte da je potrošite čim pre, dok je još sveža, ne dozvolite da uvene.
Saveti za korištenje potočarke:
- Dodajte šaku potočarke u vaš jutarnji smuti.
- Pomešajte je sa jajima i napravite kajganu za doručak.
- Umesto bosiljka ili peršuna, koristite je za pesto.
- Iseckajte je i dodajte u bilo koji umak za testeninu.
- Kratko izdinstajte potočarku na malo maslinovog ulja, dodajte so, biber i naribani parmezan. Poslužite kao prilog uz meso.
- Umešajte je u supe i čorbice pred sami kraj kuvanja.
- Dodajte u sendviče.
(Stil.kurir.rs/Izvor:Lifepress)