sAZNAJTE VIŠE

Ugljeni hidrati ili so? Šta uzrokuje veće zadržavanje količine tečnosti u našem telu?

shutterstock-523563058.jpg
Foto: Shutterstock

Verovatno znate da je so povezana s povećanim zadržavanjem tečnosti. Ugljeni hidrati su, međutim, kategorija koju ne okrivljujemo. Međutim, i so i ugljeni hidrati mogu dovesti do zadržavanja tečnosti. So ima negativan uticaj na vaše celokupno zdravlje. Sa druge strane,ugljeni hidrati imaju ograničeniji uticaj, što može rezultirati povećanjem telesne težine, ali i povećanjem performansi u svakodnevnim obavezama.

Natrijum pomaže da se reguliše nivo vode u telu. Kao rezultat, ukupna količina natrijuma ili soli koju konzumirate utiče na to da li se održava ili smanjuje voda u vašem telu. Ako unosite više soli, vaše telo zadržava više vode, zbog čega se osećate vrlo otečeno.Ugljeni hidrati takođe uzrokuju zadržavanje vode, ali na drugačiji način. Neki od ugljenih hidrata koje konzumirate čuvaju se u telu u obliku glikogena. Glikogen se čuva u jetri i mišićima, gde se brzo može pretvoriti u glukozu, dajući vam energiju kada vam je potrebna. A gde je zamka? Molekuli glikogena sadrže vodu i prema Američkom savetu za vežbanje svaki gram glikogena zadržava oko 3 g. voda.

Ko je najveći "krivac" za zadržavanje tečnosti u telu?