Zdravlje je bitno
Pasta koja ublažava menopauzu, smanjuje krvni pritisak i pomaže pri mršavljenju: Samo 3 kašičice čine čuda! (RECEPT)
Tahini, pasta od susama, poznata je od davnina posebno u Kini i Japanu. Dodaje se u razna jela da bi poboljšala ukus hrane. Da biste sami pripremili ovu pastu potreban vam je susam, limunov sok, ulje i voda, so i seckan beli luk
Autor:
Tahini je izuzetno lekovita pasta i postoji niz recepata za ovu pastu, ali onaj tradicionalni je najbolji.
Ona najbolje pomaže u održavanju hormonske ravnoteže tela i jačanju imunog sistema.
Šta sve leči tahini:
1. Normalizuje krvni pritisak, jer sadrži antioksidante i kalijum, koji doprinose poboljšanju lipidnog profila i shodno tome niskom krvnom pritisku.
2. Smanjuje nivo "lošeg" holesterola. Ovo se može postići zahvaljujući prisustvu fitosterola u pasti.
3. Postizanje gubitka težine. Uprkos činjenici da 100 grama tahinija sadrži 595 kalorija, ovaj proizvod pomaže u borbi protiv prekomerne težine, jer sadrži zdrave masti.
4. Stimuliše mozak. Zbog prisustva mangana, kalijuma, kao i omega-3 masnih kiselina, ubrzava se razvoj nervnih tkiva, moguće je poboljšanje pamćenja i koncentracije, zaustavljanje degerativnih procesa u telu.
5. Smanjuje starenje kože i suzbija akne. Zbog cinka u ovoj pasti, tahini čisti kožu i spolja i iznutra.
6. Poboljšava potenciju, stimuliše proizvodnju testosterona, povećava libido....
7. Poboljšava zdravlje žene tokom menopauze.
8. Jača nervni sistem. Da bi nervni sistem pravilno funkcionisao, potrebni su mu vitamini grupe B, koji se nalaze u susamovoj pasti.
Kako napraviti susamovu pastu ili tahini?
Najpre ispržite susamovo seme dok ne dobije zlatnu boju, kako biste dobili pastu orašastog ukusa.
Zatim ohladite semenke, a zatim stavite u secka pa meljite dok ne dobijete pastu. Prilikom mlevenja dodajte i jednu kašiku maslinovog ulja pa nastavite da meljete dok ne dobijete glatku smesu. Po ukusu možete da ovoj pasti dodate so ili beli luk, ali isto tako možete i med i kakao.
Ovu osnovnu pastu možete da dodajete u razna jela: meso, pecivo, salate i sosove. Najbolje je da ne koristite više od 3 kašike susamove paste dnevno i to je najbolje da je konzumirate u prvoj polovini dana. Proizvod čuvajte u fižideru.