Maslinenisu bez razloga omiljene velikom broju ljudi. Dokazano je da su jedna od najvrednijih i najkorisnijih namirnica koje možemo da unesemo u organizam. Redovna konzumacija će imati vrlo pozitivan uticaj na čitavo telo.
Za početak, vredi pomenuti bogat vitaminski sastav maslina: oni sadrže kompleks vitamina B, kao i vitamin C i E. Vitamin E još nazivaju i vitaminom lepote.
U sebi sadrže i veliku količinu minerala, kao što su fosfor, natrijum, magnezijum, jod, gvožđei kalijum.
Zbog visokog sadržaja proteina i zdravih vlakana u maslinama, upotreba ovog proizvoda u hrani pomaže normalizaciji gastrointestinalnog trakta i uklanjanju toksina iz organizma.
Pored toga, masline su veoma korisne za kardiovaskularne bolesti i probleme mišićno-koštanog sistema, kao što su giht, osteoporozaiartritis.
Osnažiće vaš imuni sistem
Masline sadrže antioksidanse, posebnopolifenol poznat kao oleuropein koji možete dobiti samo iz biljaka. Pokazalo se da ove moćne hemikalije štite i čak oslobađaju telo od štetnih slobodnih radikala koji izazivaju virusne infekcije, pa čak i bolesti.
Bićete zaštićeni od nekih tipova kancera
Zbog sposobnosti maslinada podstaknu vaš imuni sistem i zaštite od bolesti, one takođe imaju moć da zaštite ćelijske membrane od raka. Mnoge studije na epruvetama potvrdile su ove nalaze. I dok se na ljudima ne provode testovi, zanimljivo je primetiti da je u mediteranskoj regiji dakle masline potiču i gde se najčešće konzumiraju, pojava raka niža nego u drugim evropskim ili američkim zemljama.
Smanjiće vam se pojava bora i poboljšaće se zdravlje kože
Masline imaju dve glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: Vitamin E i oleinska kiselina. Vitamin E je antioksidant rastvorljiv u mastima koji štiti kožu od oštećenja od slobodnih radikala, a može imati i antiinflamatorna svojstva koja pomažu uzaštiti kože. Oleinska kiselina, s druge strane, održava kožu zdravom i mekom.
Ukratko: ako želite da budete lepši i zdraviji - jedite masline!
Ne zovu je bez razloga čuvarem zdravlja čitavog organizma