sočno meso!
Da li ste probali patku sa narandžom? Uz ovaj specijalitet vaša trpeza izgledaće božanstveno! (RECEPT)
Autor:
Ovaj specijalitet definitivno će postati jedan od vaših najdražih. Sočno meso patke u kombinaciji sa slatkastim aromama meda i narandže najbolje će se složiti s pečenim krompirom, ali može i sa testetninom, heljdom ili pireom. Kada je u pitanju vreme pečenja, ono zavisi od težine patke, ali ona se obično peče dva do tri sata. Vodi se pravilom što duže, to bolje kako bi meso bilo što mekše i sočnije. Ostane li sosa od pečenja, nikako ga nemoj baciti. Možete ga prebaciti u manju posudu i poslužiti uz patku.
Sastojci:
1 patka
80 gr meda
3 kašičice vinskog sirća
3 kašičice maslinovog ili suncokretovog ulja
2 kašičice masti
1 narandža
50 ml vode
so
Ovako se sprema svinjetina na seoski način: Meso toliko sočno i meko da se raspada! (RECEPT)
Postupak pripreme:
Očišćenu patku uvaljajte u so i spolja i iznutra. U činiji izmešajte med, sirće i ulje pa time premažite patku sa svih strana. Možete staviti u nju pola narandže. Potpo stavite patku u nauljen kalup, sipajte vrelu vod u na dnu i pecite u rerni na 190°C.
Tokom pečenja povremeno premazujte patku preostalom mešavinom s medom pa polijte toplom vodom. Nakon sat vremena naređajte uz patku kriške narandže pa pecite još sat vremena. Neka malo odstoji pre nego što je narežete na manje komade.