nisu sve paprike iste
Žute, zelene ili crvene: Evo koja paprika je najzdravija i zbog čega!
U nastavku pročitajte kako boja paprike određuje koja je najboja
Autor:
Paprika spada među najzdravije namirnice na svetu jer su bogate brojin hranljivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamina C,A i E.
Osim toga, bogata je i karotenoidom zeaksantinom koji je izuzetno važan za zdravlje očiju.
Paprika ima više vitamina C od limuna
Paprika sadrži oko 300 miligrama vitamina C, čak više od limuna ili pomorandže! Upravo zbog toga je pre puno godina lečila skorbut- bolest koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C.
Osim toga, paprike pomažu u borbi sa viškom kilograma. Imaju oko 50 kalorija, malo masnoće i ugljenih hidrata, te puno vode. Takođe, bogate su i magnezijum, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i beta-karotenom.
Crvena, zelena i žuta- koja je najzdravija?
Sve dobrobiti paprike: Neverovatna moć oporavka celog tela!
Razlikuju se po vremenu zrenja. Naime, zelene paprike se beru dok su jako mlade i imaju pomalo gorkast ukus.
Žute paprike se beru srednje zrele , dok crvene paprike zahtevaju da budu zrele još oko mesec dana.
Zbog najveće doze vitamina C, kao i dosta sekundarnih ulja, crvene paprike su najzdravije.
Hilandarske posne punjene paprike bez pečuraka: Recept koji ćete želeti da sačuvate!