Obožavaćete ih
5 ukusnih kuglica od jedne smese: Nepečeni sitni kolači za pamćenje! (RECEPT)
Idealno za slavske trpeze, kada vam je potrebno da završite što više posla za što manje vremena
Autor:
Sastojci za osnovnu smesu: 600 g mlevenog keksa, 400 g šećera u prahu, 12 kašika soka od pomorandže, 500 g putera ili margarina. Priprema: Sve sastojke pomešati da se dobije lepa, jednolična smesa.
Zatim smesu podelite na 5 delova i od svakog dela formirajte 12 kuglica; od smese izlazi ukupno 60.
Sada počinjemo sa pravljenjem različitih vrsta kuglica:
Kuglice s čokoladom
Otopite 100 grama čokolade sa kašikom-dve ulja. Pazite da nema grudvica. Otopljenu čokoladu prespite u usku čašu, pa spuštajte jednu po jednu, da se ravnomerno "oblože" čokoladom. Poređajte kuglice na tacnu, stavite u frižider na desetak minuta, pa pospite kuglice šarenim ili čokoladnim mrvicama. Ne dopustite da se čokolada previše stegne pre stavljanja mrvica, jer će samo popadati sa strane. Odložite ih ponovo u frižider i nastavite sa drugim kuglicama.
Starinski kolač od jabuka i griza: Nikad brže gotov, a smazaćete ga za tren! (RECEPT)
Kuglice sa orašastim plodovima
Kad pravite kuglice sa orašastim plodovima, nemojte pre dodavanja da formirate kuglice. Biće vam potrebno 200 g omiljenih orašastih plodova - badema, lešnika, pistaća - od kojih ćete 100 da sameljete i umešate u smesu za kuglice. Od preostalih 100 g izdvojite 6 plodova, presecite ih na pola, a ostatak krupno iseckajte. Formirajte kuglice, u sredinu utisnite polovinu orašastog ploda i opet zatvorite kuglicu. Uvaljajte u krupno seckane plodove - slobodno malo pritisnite, da se lepo zalepe, odnosno utisnu u kuglicu.
Bele kuglice
Rastopite 100 g bele čokolade i ponovite pstupak kao sa prvim čokoladnim kuglicama. Kad se blago stegne, uvaljajte u kokos i odložite u frižider da se dobro stegne.
Turske bazlame: Šuplje balon lepinje mekane kao puter! (RECEPT)
Voćne keks kuglice
Za ovo će vam trebati 12 bobica omiljenog bobičastog voća (brusnice, borovnice, ribizle, maline, kupine...), malo kandiranog voća po izboru i malo guste tečnosti iz slatkog ili kupovnog voćnog sirupa za prelive. Formirajte kuglice i u sredinu utisnite jednu voćkicu, pa lepo zatvorite kuglicu. Kašičicom stavite malo guste smese iz slatkog, pa preko pospite veoma sitno seckano kandirano voće. Stavite u frižider.
Kornfleks kuglice
80 g kornfleksa sameljite, a oko 50 ostavite sa strane za valjanje. Mleveni dodajte u smesu od keksa, pa tek onda formirajte kuglice. Uvaljajte u krupne kornfleks pahuljice. Ako su suviše velike, malo ih izomite ili izlupajte oklagijom u kesi, pa tek onda valjajte kuglice. Umesto kornfleksa možete da koristite i omiljeni čips.
Uživajte!