saveti za domaćice

Najukusniji pasulj koji ćete ikad probati: Caka leži u ovakvoj pripremi zaprške!

Pasulj možete da zapržite na nekoliko načina, a svaki ima svoje tajne

Objavljeno: 25.09.2019. 16:53h
Autor:
Foto: Profimedia

Ručak sa zaprškom je svakodnevni deo kuhinje na Balkanu i pored toga što se ne smatraju najzdravijim jelima.

To je pre svega zbog činjenice da pasulj sa zaprškom ili sočivo sa zaprškom pamtimo još iz ranog detinjstva.

Nesporno je da je i tradicionalni čorbasti pasulj izuzetno ukusan, ali ništa se ne može porediti sa pasuljem sa zaprškom ili recimo pasuljem na tiganju, a na sam pomen već nam curi voda na usta.

U nekim krajevima, zaprška se pravi sa svinjskom mašću, u drugim sa slaninom, a u nekim u zapršci čak i nema brašna.

Prvi način:

  • Klasična zaprška za pasulj i sočivo se pravi od ulja (masti), brašna i aleve paprike.
  • Brašno upržite do zlatne boje, dodajte alevu papriku, te polako razredite sa delom čorbe.
  • Sve sipajte u pasulj i prema želji ostavite još nekoliko minuta na vatri.

Fantastičan trik koji smanjuje nadutost i gasove: Evo šta treba da uradite kada kuvate pasulj!

foto: Profimedia

Drugi način:

  • Najpre dobro skuvajte pasulj.
  • Nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice crnog luka dok ne omekša, pa dodajte mleveni paradajz i alevu papriku.
  • Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, onda i oceđeni skuvani pasulj.
  • Jelo pržite dok se ne zgusne.

U nekim kajevima severne Bugarske, za pasulj se pravi zaprška bez brašna.

  • Najpre skuvajte pasulj.
  • U međuvremenu, u drugoj posudi ugrejte ulje ili mast.
  • Rešetkastom kašikom vadite pasulj i stavljajte u ulje, a ujedno lagano pritiskajte.
  • Na ovaj način se prebacite kompletan pasulj.
  • Začintei sa nanom, čubrom, alevom paprikom i poslužite.

Otkrivena stara vojna tajna: Ovako se kuva pravi vojnički pasulj! (RECEPT)