Sada je i zvanično

Recept za najukusniji humus: Iako je veoma zdrav, morate ga jesti oprezno zbog sledeće stvari

Ubacite ih u ishranu, ali ne preterujte

Objavljeno: 11.09.2019. 09:33h 01:04h
Autor:
Foto: Profimedia

Humus, poznati namaz u kojem leblebije i susam igraju glavnu ulogu odličan je za zdravlje generalno, jer je bogat vitaminima B grupe, proteinima, vlaknima, mnogim mineralima itd.

Ipak, s humusom ne treba preterivati ukoliko imate problema sa viškom kilograma. On jeste dobar obrok koji obezbeđuje dosta biljnih proteina i daje osećaj sitosti, ali ako preterujete, od njega možete da se ugojite jer ima veoma visoku energetsku i kalorijsku vrednost.

Recept za najbolji humus

Sastojci:

  • 150 g leblebija
  • ¼ šolje soka od limuna (od jednog i po limuna)
  • 1 veliki čen belog luka, grubo isečen
  • ½ kašičice soli
  • ½ šolje tahini paste
  • 2–4 kašike ledene vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • ½ kašičice kima
  • maslinovo ulje za prelivanje
  • aleva paprika i peršun za posipanje

Priprema leblebija:

Leblebije potopiti preko noći, a potom baciti vodu. Onda ponovo preliti vodom, tako da nivo bude oko dva centimetra iznad leblebija, dodati pola kašičice sode bikarbone i kuvati 20 minuta, dok koža ne počne da se odvaja i plod ne omekša. Potom isprati hladnom vodom i procediti.

Priprema humusa:

Iscediti beli luk u presi, pomešati sa solju i limunovim sokom i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Izblendirati tahini sa dve kašike ledene vode. U slučaju da je pasta i dalje gusta, usuti još ledene vode. Dodati beli luk i limunov sok i promešati. Ubaciti obarene leblebije, kim i ulje i blendirati oko dva minuta ili dok se ne dobije kremasta struktura. U slučaju da nije dovoljno kremasto, dodati još ledene vode (ako je preostalo) ili još malo ulja.

Po želji, može se dodati još soli, a ako je neophodno i malo soka od limuna. Usuti u činiju, poprskati maslinovim uljem, posuti alevom paprikom i seckanim peršunom.