Pravi savet

Profesor dr Zoran Vujičić: Evo koliko slatkiša sme da se da detetu!

profimedia0206695480.jpg
Foto: Profimedia

Sa profesorom dr Zoranom Vujičićem razgovarali su novinari Zelene učionice na temu zdrave ishrane, industrijske hrane, saveta šta dati detetu da jede, a mi vam donosimo neke zanimljive odgovore iz tog intervjua:

Kada se u dečju ishranu uvode so i šećer?

Realno po nauci – nikada. Soli ima dovoljno u majčinom mleku, a posebne formule se kreiraju tako da u zamenama imaju istu količinu soli. Slično je i sa šećerima. S tim što je prvi šećer s kojim se beba susreće laktoza, a ne saharoza.

Ovaj drugi počinje da se unosi s voćem, baš kao i glukoza i fruktoza. Zato postoje tačne preporuke koliko čega u kom periodu je potrebno da se unosi i od hrane i od piće. Problem je u tome što su mnoge namirnice ili polazne sirovine već tretirane i sadrže so ili druge aditive koji podižu količinu natrijuma. Znam da su i u periodu pre 20 godina kada su moja deca bila mala u hranu dodavali šećer, kako bi beba radije jela. I naravno kvarila zube, gojila se i kvarila metabolizam.

Roditeljsko neznanje je opasno, jer je mnogo izazova oko nas.

Roditeljsko neznanje je opasno, jer je mnogo izazova oko nas, kaže profesor