5 jela u koja obavezno treba da dodate kurkumu: I zdravo i ukusno

Ovaj moćan začin ima jaka svojstva zbog kojih ga mnogi izbegavaju, ali ako ga pomešate sa ovim jelima poboljšaćete ukus, a bićete zdravi kao dren

Objavljeno: 28.03.2019. 11:38h 11:29h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kurkuma je začin jarko žute boje koji pripada porodici moćnog đumbira, a njegova lekovita svojstva učinila su ga veoma popularnim u kuhinjama mnogih..

Sastojak koji je najviše zaslužan za održavanje zdravlja jeste kurkumin.

foto: Shutterstock

Pečeno povrće

Ako malo mlevene kurkume dodate u pečeno povrće, karfiol ili krompir dobićete topao jedinstven ukus. Ovim moćni začin možete kombinovati i sa zelenim lisnatim povrćem, poput zelene salate.

Smuti

Sveža mlevena kurkuma u čaši smutija ili prirodnom soku daće vam svu potrebnu energiju za uspešan dan. Voće koje smuti sadrži učiniće da ukus bude savršeno izbalansiran.

Supa

Supa od povrća pomešana sa kašikom mlevene kurkume je idealan obrok ako ste prehlađeni ili jednostavno želite da ojačate imunitet.

foto: Profimedia

Kajgana

Ko ne voli kajganu za doručak? Ovaj obork daje energiju i drži vas sitim do ručka, a mrvica kurkume će dati još savršeniji ukus vašoj kajgani.

Čaj

Kurkuma ima protivupalna svojstva, te je odličan lek za bolove u grlu.

Priprema čaja sa mlevenom kurkumom, medom i limunom olakšava i smanjuje bolove u grlu, a pri tom će vas ugrejati.