San svake žene je, kad već mora da kuva, napravi jelo koje se brzo priprema, ukusno je, a pre svega, ne košta mnogo. Donosimo vam tri ideje za ručak koji ne prelazi budžet od 300 dinara:
Pire krompir i slasne kockice od svinjskog mesa
Potrebno vam je: 500 g svinjetine (200 din), 500 g krompira (30 dinara), 1 glavica crnog luka, ulje, malo mleka, malo maslaca, malo paradajz sosa, so i biber, začin po želji
Priprema: Skuvajte krompir, izgnječite ga, dodajte malo mleka, malo maslaca (ili margarina) i so. Kada ste završili sa pripremom pirea, u tiganj stavite malo ulja (ili masti), jednu veću glavicu crnog luka iseckanu na kockice, nakon par minuta dinstanja u tiganj dodajte i meso iseckano na kockice. Pustite neka se sve zajedno dinsta na tihoj vatri decetak minuta, zatim dodajte malo paradajz sosa (po ukusu), so i biber i začin po izboru (preporučujemo origano) i neka se sve još krčka na tihoj vatri nekih 15 minuta.
Servirajte pire, a preko prelijte kockice od svinjskog mesa.
Kiseli kupus sa svinjskom kolenicom i slaninom
Pileći pilav
Potrebno vam je: 2 pileća bataka (150 - 200 dinara), dve glavice crnog luka, dve šargarepe, 2 šolje od 200 ml belog pirinča, malo ulja, malo začina C, malo bibera i dosta vode.
Priprema: U jednu šerpu nalijte pola litre vode, zatim stavite pileće patake i pustite neka se sve kuva nekih 20 minuta. U tiganju izdinstajte crni luk isečen na kockice i dve izrendane šargarepe. Kada se pileće meso skuva, izvadite ga iz vode, očistite sa kostiju i iseckajte, zatim sve to stavite u luk i šargarepu i stavite još malo da se dinsta.
Pirinač operite, dodajte ga u tiganj i pustite neka pokupi masnoću i neka se se ukrčka. Zatim sve prebacite u vatrostalnu činiju i nalijte vodu u kojoj se piletina kuvala. Stavite začin C i biber i sve promešajte. Stavite u rernu da se zapeče 15 minuta na 200 stepeni.
Hrskava slaninica sa prepečenim hlebom i belim lukom!
Špagete sa spanaćem i sirom
Potrebno je: 1 pakovanje špageta (150 din), 500 ml mleka (oko 80 dinara), 200 g spanaća u briketima (kilogram je 200 din), 200 grama kačkavalja (ne prelazi 100 din), malo soli, i jedna kašika pavlake
Priprema: Skuvajte špagete, kada su skoro kuvane, procedite ih, dodajte im mleko i spanać u briketima i pustite neka mleko provri. Pazite da ne iskipi, povremeno mešajte. Kada su špagete provrele, skinite ih sa ringle, dodajte u njih narendan kačkavalj i kašiku pavlake i sve izmešajte.
Služite toplo. Prijatno!